İçindekiler
Omuz Artroskopisi Nasıl Yapılır?
Omuz artroskopisi, omuz yaralanmalarının hemen hemen hepsinde ve omuz hastalıklarının büyük çoğunluğunda, çok küçük ve az sayıda kesiler ile yapılan önemli bir cerrahi tekniktir. En büyük avantajı minimal invazif olup yumuşak dokuya geçici ve çok az hasar vermesidir. Bu omuz tedavisi, omuz eklemini ve çevresindeki yapıları incelemek ve onarmak için artroskop adı verilen küçük bir kamera ve özel cerrahi aletler kullanılarak yapılır.
Aşağıdaki Durumlarda Omuz Artroskopi Tekniği Kullanılarak Yapılır:
Subakromiyal Sıkışma
Rotator manşet tendiniti ve yırtıkları
Kalsifik tendinit
Omuz instabilitesi / çıkığı
Labral ve SLAPyırtıkları
Biceps tendon yaralanmaları
AK eklem yaralanmaları
Distal Klavikula kırıkları
Omuz artroskopisi işlemi sırasında, kamera ciltten küçük kesiler yapılarak omuz eklemine, omuz ekleminin üzerine (subakromiyal boşluğa) sokulup, yaralanma görülerek ve yaralanmanın ciddiyetini belirlenir. Daha sonra açılan deliklerden gerekli işlemler yapılır.
Artroskopik omuz cerrahisi vakalarının çoğu, yaralanmanın şiddetine bağlı olarak değişmekle 1-2 saat içinde gerçekleştirilir. Hastalar bu cerrahi sonrası genellikle 1 gece hastanede ağrı kontrolü için yatarlar. Bazı durumlarda aynı gün de taburcu olabilirler. Bu cerrahi girişimden sonra hastanın belli bir süre (cerrahi girişimin tipi ile değişen) omuz askısı takması gerekebilir.
Omuz Artroskopisi İyileşme ve Rehabilitasyon
Omuz artroskopisinden iyileşme genellikle açık omuz cerrahisi prosedüründen daha hızlıdır, ancak yine de hastaların tamamen iyileşmesi haftalar veya aylar alabilir. İyileşme sırasında, kontrollerin yapılması, ne zaman hangi egzersizlerin başlanacağı hastaya gösterilir, gerekirse erken dönemde fizyoterapiye başlanır.
Ameliyat sonrası, hastaların pansumanları temiz ve kuru tutmaları beklenir. Pansuman yerleri, kontrolden sonra yaklaşık 5-7 gün kapalı kaldıktan sonra açık bırakılır. Hasta ameliyattan 1-2 gün sonra dahi su geçirmez malzemeler ile kapatıldığı zaman duş alabilir.
Comments