Morton nöroma bir başka adıyla interdigital nöroma ayak parmak sinirlerinin sıkışarak ayağın uç kısmında ve parmaklarda ağrıya yol açan sinir sıkışmasıdır. Genellikle sol veya sağ ayakta 2. veya 3. parmakta uyuşma şeklinde belirti verir.
Morton nöroma teşhisi çoğu zaman fizik muayene ile konulur. Morton nöroma çoğu zaman ameliyat dışı yöntemler ile başarılı olarak tedavi edilmektedir.
İçindekiler:
Morton Nöroma Nedir?
Morton Nöroma, ayak parmaklarının his duyusunu sağlayan sinirlerin ayak tarak kemikleri ile ayak parmaklarının eklem yaptığı düzeyde sıkışması sonucu oluşur. Birbirine komşu iki tarak kemiğini bağlayan bağın zamanla sinire bası yapması sonucunda ortaya çıkan bir çeşit tuzak nöropatik yani sinir sıkışmasıdır.
Morton Nöroma Belirtileri Nelerdir?
Morton Nöroma, ayak tabanında bulunan sinirlerin sıkışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve genellikle ayak parmakları arasındaki sinirlerin etkilendiği bir durumdur. Bu durumun belirtileri bireyden bireye değişebilir, ancak genellikle şu belirtiler görülmektedir:
Ağrı: Parmakların tarak kemikleri ile eklem yaptığı yerde yanıcı tarzda ağrı Morton Nöroması olan hastalar için karakteristiktir. Ağrı çoğu zaman parmaklara da yayılır. Morton Nöroması olan hastalar sanki taş üzerinde çıplak ayak ile yürüyorum ifadesini sıkılıkla muayenede söylerler. Ağrı istirahatte azalıp, aktivite ile artar. Özellikle sıkı, topuklu ayakkabı giyme sonrası, uzun yürüyüş sonrası ya da koşu gibi spor aktiviteleri sonrası ağrı artar. Hastalar ayaklarından ayakkabıyı çıkararak rahatlarlar. Morton Nöromada gece ağrısı olmaz.
Uyuşma: Etkilenen parmaklarda uyuşma olur. Hastalar bazen uyuşmayı tam ifade edemeyebilirler. Ayakta ve etkilen parmaklarda rahatsız edici bir hissiyat olduğunu ifade ederler.
Bu belirtiler, Morton Nöroma'nın varlığını düşündüren işaretlerdir. Ancak, kesin teşhis ve tedavi için iletişim sayfasından bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Morton Nöroma En Sık Kimlerde Görülür?
Morton Nöroma genellikle belli risk faktörleri olan bireylerde daha sık görülebilir. Bu faktörler arasında şunlar bulunur:
Kadın Cinsiyet: Morton Nöromalı hastaların %80’i kadındır. Bunun en önemli nedeni yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabı giymektir. Bu tip ayakkabılar bütün vücut ağırlığının tek bir noktaya binmesine neden olur. Bu da sinir sıkışması, Morton Nöroma ile sonuçlanır.
Düz Tabanlık: Taban düşüklüğü olan insanlarda basma ve yürüme bozulduğundan Morton Nöroma oluşması olasılığı daha yüksektir.
Halluks Valgus: Halluks Valgusu olan hastalarda başparmak öteki parmakları sıkıştırarak Morton Nöroma oluşumuna yatkınlık yaratır.
Morton Nöroma Tanısı Nasıl Konulur?
Morton Nöroma çoğu zaman ayrıntılı hikaye sonrası muayene ile rahatlıkla saptanabilir. Parmak arasının elle sıkıştırılmasıyla Morton Nöroma kitle olarak hissedilebilirken, bu esnada ayak parmaklarında batıcı, yanıcı bir ağrı ortaya çıkar.
Manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile parmaklar arasındaki Morton Nöromayı saptamak mümkündür. Bazen bir ayakta birden çok nöroma olabilir.
Ayak 2. ve 3. Parmak Uyuşması
Ayakta 2. ve 3. parmaklarda uyuşma, bir dizi farklı sebepten kaynaklanabilmektedir. Ancak genellikle sinir sıkışması, dolaşım bozuklukları veya başka altta yatan tıbbi durumlarla ilişkilidir. Bu durumun belirtileri arasında karıncalanma, uyuşma, ağrı ve hissizlik yer alır.
Ayak sağlığındaki bu belirtiler, kişinin günlük aktivitelerini oldukça olumsuz etkiler. Özellikle ayak 2. ve 3. parmaklarda uyuşmanın muhtemel sebepleri ve tedavi seçenekleri şöyledir:
Muhtemel Sebepler:
Morton Nöroma: Özellikle 2. ve 3. parmaklarda sıkça görülen bir durumdur. Ayak parmakları arasındaki sinirin şişmesi ve sıkışması sonucu ortaya çıkar.
Sol veya sağ Ayak ikinci üçüncü veya dördüncü parmaklarda ağrı yaşayan bireyler, bu durumu ciddiye almalı ve bizimle iletişime geçmeli.
Ayak 2 ve 3. Parmak Ağrısı
Ayak 2. ve 3. parmaklarda ağrı, Morton nöromanın en yaygın belirtilerindendir. Bu ağrı, genellikle yürüme veya ayakta durma sırasında oldukça artar. Daha sonra dinlenme ile azalır. Ağrıya ek olarak, parmaklarda uyuşma veya karıncalanma da hissedilebilmektedir.
Eğer bu belirtiler sizde var iletişim kanallarımızdan bizlerle iletişime geçmeyi ihmal etmeyiniz.
Morton Nöroma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Morton Nöroma tanısını koyduktan sonra tedaviye ameliyat dışı yöntemler ile başlanmalıdır.
Ameliyat Dışı Yöntemler
Ayakkabı Değişikliği: Dar, yüksek topuklu ve tabanı sert ve ince ayakkabıları terk etmekle tedaviye başlanır. Morton nöroması olan hastalaın özellikle uç kısmı geniş ayakkabı tercih edilmelidir. Eğer Morton Nöroma başlangıç aşamasında yakalanıp, hastada hızlıca tavsiyeye uyup, kendi ayağına uygun ayakkabı giyerse, Morton Nöromada oluşan sinir hasarı geri dönüp, bir daha tekrar oluşmayabilir.
Tabanlık Kullanımı: Kişiye özel yapılan tabanlıklar ile sıkışan sinir üzerindeki basınç azaltılarak, rahatlama hedeflenir. Tabanlık kullanımı kişiye özel de yapılsa kullanımı kolay değildir, çoğu hastada büyük ayakkabıya geçmek gerekebilir.
Ultrason Altında Kortizol Enjeksiyonu: Ultrason altında Morton Nöroma enjeksiyonunda amaç sıkışan sinirin etrafına kortizol injeksyonu yaparak, sinirde rahatlama sağlamaktır. Sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Çoğu hastada ultrason eşliğinde yapılan tek bir enjeksiyon ile hastalık düzelirken, bazı hastalarda ikinci bir enjeksiyona ihtiyaç duyulabilir. Eğer hasta ultrason altında iki enjeksiyondan da hasta fayda görmez ise daha fazla enjeksiyon yapılmaz.
Bu işlemler başarılı olmazsa Morton Nöroma Ameliyatı gerçekleştirilmelidir.
Morton Nöroma Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Morton nöroma tedavi edilmezse, hastalık zamanla ilerler ve semptomlar ağırlaşır. Ağrı ve rahatsızlık artarak günlük aktivitelerinizdeki konfor düşer. Tedavi edilmeyen vakalar, yürüme zorluğu ve kalıcı sinir hasarına yol açmaktadır. Bu, ayak parmaklarınızda sürekli uyuşukluk ve ağrı gibi kalıcı sorunlara neden olabilmektedir.
Erken teşhis ve tedavi, uzun vadeli komplikasyonları önlemeye yardımcı olduğunu biliyorsunuz. Gerekirse, bu alanda cerrahi müdahale de dahil olmak üzere etkili tedavi seçeneklerinin olduğunu unutmayınız.
Hangi Hastalar Morton Nöroma Ameliyatı Olmalıdır?
Ameliyat dışı yöntemler ile belirgin iyileşme sağlanamayan hastalarda ameliyat planlanmalıdır. Ameliyat sonrası hasta memnuniyeti yüksek olsa da, Morton Nöromanın ameliyat dışı yöntemler ile iyileşme şansı % 80’dir.
Bu konuyla alakalı olan Omuz sıkışması sendromu hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Morton Nöroma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Morton Nöroma Morton Nöromanın ameliyat ile tedavisinde, sıkışan parmaktaki sinirin gevşetilmesi, sıkışmaya neden olan dokuların serbestleştirilmesidir. Ayrıca sinir dokusunda belirgin bir kalınlaşma ya da kitle oluşumu varsa, bu kitle de çıkartılır. Ameliyatta ayağın üst tarafında yaklaşık 2-3 cm’lik bir kesi ile yapılır.
Ameliyattan sonra klinik belirtilerde belirgin bir iyileşme görülür ve hastaların hepsi sonuçtan çok memnun kalırlar. Bu nedenle, yaşı ve hastalık evresi ne olursa olsun, ameliyat dışı yöntemler ile iyileşme saptanamayan Morton Nöromalı hastalarda ameliyattan kaçınılmamalıdır.
Ayak bileği sıkışma sendromu hakkında detaylı bilgi almak için ayak bileği sıkışma sendromu sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Morton Nöroma Ameliyatından Sonraki Süreç Nasıldır?
Ameliyattan 10-14 gün sonrasında yara yeriniz iyileşecektir. Bu süre zarfında su geçirmez pansuman malzemeleri ile duşunuzu alabilirsiniz. Ameliyattan sonra ilk 1 hafta yürürken üzerine çok yük vermemenizi, yürürken yükün çoğunluğunu topuğunuza vermenizi tavsiye ediyorum.
Sporcu hastalar yaklaşık 2.-3. haftalarda düşük yoğunluklu egzersizlere başlayıp, kademeli olarak antrenman artırılır. Tam spora dönüş 6 hafta civarındadır.
Morton Nöroma Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Morton nöroma tedavi edilmediğinde, semptomlar zamanla kötüleşir ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemektedir.
Uzun süreli tedavi edilmemiş nöromalar, kronik ağrıya ve hareket kısıtlılığına yol açma tehlikesi vardır. Bu durum, kişinin günlük aktivitelerini ve iş hayatını olumsuz etkilemektedir.
Tedavi edilmeyen Morton nöroma, ilerleyen dönemde ameliyat ile müdahaleyi gerektirebilir. Bu nedenle, erken teşhis ve tedavi, uzun vadeli komplikasyonların önlenmesi için çok önemlidir.
Tedavi Edilmezse Olabilecekler:
Durum | Sonuçlar |
Kronik Ağrı | Günlük aktiviteleri zorlaştırır |
Hareket Kısıtlılığı | İş hayatını ve sosyal yaşamı etkiler |
Cerrahi Müdahale Gerekliliği | İleri aşamalarda gerekebilir |
Morton Nöroma Egzersiz
Morton nöroma için egzersizler, semptomları hafifletmeye ve ayak kaslarını güçlendirmeye yardımcı olmayı sağlar. Ayak parmaklarını esnetme ve ayak tabanını güçlendirme egzersizleri, nöroma üzerindeki baskıyı azaltır. Parmakları birbirine doğru itme ve yayma hareketleri de yapmanız bu süreçte oldukça faydalıdır.
İşte yapabileceğiniz bazı Morton Nöroma Egzersizleri:
1. Parmak Esnetme Egzersizleri:
Parmakları birbirine doğru itme: Ayak parmaklarınızı birbirine doğru itin ve 10 saniye boyunca bu pozisyonda tutun. Gün içinde birkaç kez tekrarlayın.
Parmakları yayma: Ayak parmaklarınızı mümkün olduğunca geniş bir şekilde açın ve 10 saniye bu pozisyonda tutun. Günlük olarak birkaç tekrar yapın.
2. Ayak Tabanı Güçlendirme Egzersizleri:
Topuk kaldırma: Ayakta dururken, yavaşça topuklarınızı yerden kaldırın ve ayak parmaklarınız üzerinde durun. 5 saniye boyunca bu pozisyonda kalın ve sonra topuklarınızı yavaşça indirin. Günde 10-15 tekrar yapın.
Ayak parmakları ile havlu toplama: Bir havluyu yere serin ve ayak parmaklarınızla havluyu toplayarak çekin. Her iki ayak için 5-10 tekrar yapın.
3. Ayak Bileği Esnetme Egzersizleri:
Ayak bileği dairesel hareketler: Otururken, ayağınızı yerden kaldırın ve bileğinizle dairesel hareketler yapın. Her iki yönde 10’ar tekrar yapın.
Dorsifleksiyon ve plantar fleksiyon: Otururken, ayağınızı yukarı ve aşağı hareket ettirin. Her iki hareket için 10’ar tekrar yapın.
Sonuç
Morton nöroma ayağın önünde, parmaklarda ağrı bazen de uyuşma yanma ile karakterize bir sinir sıkışmasıdır. Tanı çoğu zaman fizik muayene ile konulabilir.
Morton nöromanın tedavisi çoğu zaman ameliyatsız olarak yapılmakla birlikte, dirençli durumlarda ameliyat kesin çözüm olur.
Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya genel bir göz atabilirsiniz.
Comments