top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Freiberg Hastalığı


Freiberg Hastalığı

Freiberg hastalığı; ayak başparmağın yanındaki 2. tarak kemiğinin parmak ile eklem yapan tarafında, metatarsal baş adlı eklem bölgesinin kanlanmasının bozulması sonucu ağrı ve eklem içi kırıklar ile karakterize bir durumdur.


Özellikle ergenlik dönemindeki kızlarda daha sık görülür. Tanı fiziki muayene ve röntgen ile konulur. Freiberg hastalığının tedavisi hastalığın evresine göre değişir. İlk evrelerde tedavi; dinlenme, ağrı kesici ilaç kullanımı ve aktivitelerin düzenlenmesi ile olur. İleri evrelerde eğer hastanın ağrıları geçmez ve parmakta şekil bozukluğu olmuş ise ameliyat gerekir.


İçindekiler:

Freiberg Hastalığı Nedir?

Freiberg hastalığı ayak 2. parmak tarak kemiğinde olur. 2.tarak kemiğin parmak ile eklem kısmına metatarsal baş adı verilmektedir. Freiberg hastalığında tam nedeni bilinmeyen bir sebeplerden dolayı metatarsal başın kanlanması bozulur. Kanlanması bozulan metatars başında eklem kıkırdağı zamanla bozularak ayak 2. parmakta ağrı ve şekil bozukluğuna yol açar.


Freiberg Hastalığı Neden Olur?

Freiberg hastalığı, genellikle ikinci veya üçüncü metatarsal kemiklerin başında meydana gelen avasküler nekroza (kan akışının azalmasıyla kemik dokusunun ölmesi) bağlı yaşanan bir hastalıktır. Bu hastalık, genellikle genç yetişkinlerde ve daha sık olarak kadınlarda görülmektedir.

  • Yaygın Nedenler:

  1. Aşırı yüklenme ve tekrarlayan travmalar

  2. Ayak yapısındaki anormallikler


Freiberg Hastalığı Kimlerde Görülür?

Freiberg hastalığı en sık 13-18 yaş arası kız sporcularda görülür. Kız erkek oranı 4’e 1 dir. 2. parmağı uzun olan kişilerde daha sık görüldüğü bildirilmiştir.


Freiberg Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Ayak 2. parmakta ağrı, şişlik ve eklemde sertlik Freiberg hastalığının en sık belirtileridir. Spor aktiviteleri sonrası bu belirtilerin şiddeti artar.

  • Belirtiler:

  1. Metatarsal başta ağrı ve hassasiyet

  2. Ayakta şişlik ve hareket kısıtlılığı


Bu belirtiler ciddi Freiberg Hastalığı göstergesidir. Bu gibi durumlarda erken tanı ve tedavi çok önemlidir. O yüzden bizlerle iletişim kanallarımızdan ya da whatsapp butonundan iletişime geçip detaylı bilgiler alabilirsiniz.


Freiberg Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Deneyimli bir ortopedi hekimi hastanın hikayesi ve fiziki muayene sonrası Freiberg hastalığından şüphelenir. Daha sonra ayak röntgenleri çekilerek tanı konulur. Freiberg hastalığı ilk evrede röntgende görülmez, MR görüntülemede görülür.


Freiberg Hastalığı Evrelemesi

1.Evre: Röntgen normal, MR görüntülemede kıkırdak altı kemikte çatlak.

2. Evre: Röntgende 2. metatars eklem yüzünde ayak sırtı tarafında çökme.

3. Evre: Röntgende 2. metatars başının sadece ayak taban kısmı sağlam kalacak şekilde çökme.

4. Evre: Röntgende bütün 2. metatars başında çökme ve eklem aralığında daralma.

5. Evre: eklemde ileri düzeyde kireçlenme ve kıkırdak parçalarının eklem içine düşmesi. Ayak başparmak kireçlenmesi konusundan şüpheleniyorsanız bağlantıya tıklayıp detaylara ulaşabilirsiniz.


Freiberg Hastalığı Nasıl Geçer?

Freiberg hastalığının tedavisi genellikle konservatif yöntemlerle başlar. Bu tedavi ayak için destekleyici ayakkabılar kullanmayı, ortopedik tabanlık ve anti-inflamatuar ilaçları içerir. Ciddi vakalar, daha agresif tedaviler yani ameliyat tedavileri gerektirebilmektedir.


Freiberg Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Özellikle Freiberg hastalığının ilk evrelerinde:

  • Aktiviteler düzenlenerek sınırlandırılır.

  • Ağrıyı kontrol altına almak için ağrı kesici kullanılır.

  • Yaklaşık 6 hafta alçı botu kullanılır, alçı botu çıkarıldıktan sonra ise özel tabanlık kullanılır.


Freiberg Hastalığının Ameliyat ile Tedavisi

Freiberg hastalığında ağrı ameliyat dışı yöntemler ile kontrol altına alınamaz ise, ameliyat gündeme gelir. Ayrıca Freiberg hastalığının ameliyat ile tedavisinde duruma göre çeşitli ameliyatlar yapılır. Bu ameliyatlar;

  • 2. MP eklemin temizlenmesi ve eklemdeki eklem farelerinin çıkarılması.

  • 2.tarak kemiğine yönelik kemik ameliyatları: Dorsal kapama osteotomisi

  • DuVries Ameliyatı: 4.-5.evre Freiberg hastalığında yapılır. 2.metatarsın kıkırdak eklem yüzeyi tamamen aşınmış olduğundan bir miktar kemik ie birlikte metatars başı çıkarılır. Oluşan boşluğa çevre bölgeden yumuşak doku getirilir.


Freiberg Hastalığı Ameliyatı Riskli Midir?

Freiberg hastalığının cerrahi tedavisi genellikle diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen ciddi seviyedeki hastalıklar için düşünülür. Ameliyat, metatarsal kemiğin şeklini düzeltmeyi ve rahatlamayı amaçlamaktadır. Başarı oranı yüksek olsa da her cerrahi işlemde olduğu gibi, Freiberg ameliyatının da belli başlı riskleri vardır. O yüzden doğru cerrah ve tedavi seçiminiz çok önemlidir.


Freiberg Hastalığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Freiberg hastalığı ameliyatı sonrasında iyileşme süreci önemlidir. Hasta genellikle bir süre ayakta yük vermeden dinlenmelidir. İyileşme süresince fizik tedavi ve düzenli kontroller önerilir.


Ayakta Stres Kırığı hakkında daha detaylı bilgi almak için bağlantıya tıklayıp detayları öğrenebilirsiniz.


Freiberg Hastalığı Ameliyatı Olanların Yorumları

Ameliyat sağladığımız çoğu hasta, ameliyat sonrası ağrılarının azaldığını ve günlük yaşam aktivitelerine dönebildiklerini rapor etmiştir.

  1. "Dr. Utku Erdem Özer'e yapılan Freiberg ameliyatım sonrası ayağımda hissettiğim rahatlama inanılmaz. Uzun süredir çektiğim ağrılardan sonra nihayet normal yürüyebiliyorum. Dr. Özer ve ekibinin profesyonelliği ve ilgisi için çok minnettarım."

  2. "Op. Dr. Utku Erdem Özer, Freiberg Hastalığı ameliyatımda mükemmel bir iş çıkardı. Ameliyat öncesi ve sonrası süreçte her detayla bizzat ilgilendi ve her zaman açıklayıcıydı. Şimdi çok daha iyi hissediyorum ve aktif yaşamıma geri döndüm."


Sonuç

Freiberg hastalığı, özellikle genç yetişkin kadınlarda görülen ve ayak ikinci tarak kemiğindeki metatarsal başın kanlanmasının bozulmasıyla karakterize bir durumdur. Hastalık, genellikle ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösterir.


Freiberg hastalığının tedavisi genellikle konservatif yöntemlerle başlar ve bu, destekleyici ayakkabılar kullanmayı, ortopedik tabanlık ve anti-inflamatuar ilaçları içerir.

İleri evrelerde eğer hastanın ağrıları geçmez ve parmakta şekil bozukluğu olmuş ise ameliyat gerekir.


Cerrahi müdahale, ağrıları kontrol altına alınamayan ve şekil bozukluğu olan hastalarda uygulanır, ancak belli başlı riskleri bulunmaktadır. Hastalar genellikle, ameliyat sonrası ağrılarının azaldığını ve günlük yaşam aktivitelerine dönebildiklerinibildirirler. Bu da tedavi sürecinin etkinliğini göstermektedir.


Freiberg hastalığı için erken tanı ve uygun tedavi seçimi, iyileşme sürecini büyük ölçüde kolaylaştırır ve hastanın yaşam kalitesini artırır. Bu yüzden bizlerle iletişime geçmenizi ve tedavi yöntemleriniz hakkında bilgi almanızı öneriyoruz.


Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya genel bir göz atabilirsiniz.

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page