Omuz kırığı nedir? Ameliyat tedavisi nasıl yapılır? Op. Dr. Utku Erdem Özer'in rehberinde omuz kırığı ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Omuz kırığı denilince omuz çevresindeki kemiklerin kırığı anlaşılır. Bu kırıklar humerus üst uç kırıkları (kol kemiğinin omuz eklemine yakın kısmı), köprücük kemiği (klavikula) kırıkları ve nadir oluşan kürek kemiği (skapula) kırıklarıdır. Bu yazıda omuz bölgesi kırıklarını genel olarak okuyabilirsiniz. Humerus üst uç kırığı ile ilgili ayrıntılı bilgi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
İçindekiler:
Omuz Kırığı Nedir?
Omuz kırığı, omuz bölgesinde bulunan humerus üst uç, köprücük ve kürek kemiklerinden biri veya birkaçının aynı anda kırılmasıdır. Genellikle yere açık el üzerine düşme sonucu ya da düşüp omuz bölgesinin yer ile teması sonucu olur. Omuz kırığı, hangi kemiğin kırıldığına bağlı olarak sınıflandırılır. Bu kemikler; kol kemiğinin üst kısmıdır (proksimal humerus), köprücük kemiği (klavikula) ve kürek kemiğidir (skapula).
Humerus (pazı kemiği) üst uç kırıkları: Proksimal humerus kırıkları olarak geçer. Bu kırıklar genellikle yaşlı popülasyonda daha sık görülmektedir. Kemik erimesine bağlı kemik yapısının zayıflığından kaynaklanır.
Klavikula (köprücük kemiği) kırıkları: Genellikle düşmeden kaynaklanan omuzdaki en sık görülen kırıktır.
Skapula (kürek kemiği) kırıkları: Yüksekten düşme ya da trafik kazası gibi yüksek enerjili travmalar sırasında oluşur. Omuzun en az görülen kırığıdır.
Her kırıkta olduğu gibi omuz kırıklarında da kırığın yer değiştirmemiş veya yer değiştirmiş olarak sınıflandırılır. Yer değiştirmemiş kırığı olan hastalar, kırığın her iki tarafında aynı hizada sıralanırken, yer değiştiren kırıklarda kırık parçalarının aksları bozuktur.
Köprücük kemiği kırığı ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için ise bu bağlantıdan öğrenebilirsiniz.
Omuz Kırığı Belirtileri
Travmadan hemen sonra ağrı, şişme, morarma, hareket kaybı ve daha ciddi yaralanmalarda kırılma yerinde şekil bozukluğu olur.
Humerus üst uç kırığının belirtileri:
Omuzda ciddi şişlik, birkaç günde şişliğin kol ve dirseğe doğru inmesi.
Omuz hareketleri kısıtlanır, hastalar ağrıdan kollarını hareket ettiremezler.
Aşırı ağrı.
Omuz çevresinde morarma, zamanla morluğun dirseğe kadar yayılması.
Köprücük kemik kırıklarının belirtileri:
Köprücük kemiği üzerinde şişlik ve morarma.
Cildin altından görünür hale gelen kırık uçları.
Omuz ve kol hareketleri, humerus üst uç kırkları kadar sınırlanmaz.
Kürek kemiği kırıklarının belirtileri:
Ağrı
Şişlik
Omuz çevresinde; koltukaltı, sırt ve göğüs duvarında aşırı morarma.
Omuz Kırığı Teşhisi
Darbe alan bölge ağrı düzeyi, şişme, morarma ve görünür şekil bozukluğu açısından değerlendirilir. Öncelikli olarak, omuz röntgenleri çekilerek kırığın hangi kemikte olduğu, parçaların durumunu, anlaşılır. Eğer kırık parçalı ve eklem içi ise Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile kırık ayrıntılı olarak değerlendirilir.
Bazı kırık çeşitlerinde omuz başının canlılığını görmek veya ek bağ-tendon yaralanmalarını anlamak için MR Görüntüleme yöntemine de ihtiyaç duyulur.
Omuz Kırığı Tedavisi
Omuz Kırığı Tedavisi arasında istirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi, cerrahi müdahale ve alternatif tedavi yöntemleri bulunur. Tedavinin amacı, ağrıyı azaltmak, fonksiyonları geri kazanmak ve komplikasyon riskini azaltmaktır.
Tedavi ve kesin teşhis için iletişim kanallarımızdan bizimle iletişime geçmeyi ihmal etmeyiniz. Doğru teşhis ve tedavi bu süreçte çok önemlidir.
Humerus üst uç kırıkları tedavisi:
Çoğu humerus üst uç kırıklarının tedavisi ameliyatsız olarak kol askısı ve-veya velpau bandajı ile yapılır. Ameliyatın gerekli olduğu durumda iki seçenek vardır;
Kırığı plak ve vidalar ile sabitleme.
Omuz protezi.
Köprücük kemik kırıklarının tedavisi:
Köprücük kemik kırıkları, birçok vakada 8 bandaj, kol askısı, velpau bandaj ile ameliyatsız tedavi edilmektedir. Ayrıca Köprücük kemiği kırığı omuzda kısalık, asimetri yapmıyorsa ameliyat gerektirmez. Kırık uçları bazen ciltten çıkacak kadar belirginleşebilir, böyle durumlarda köprücük kemik ameliyatları yapılır.
Köprücük kemik kırığı ameliyatı plak ve vidalar ile yapılır. Ameliyatın bir avantajı da erken harekete izin vermesidir, özellikle sporcularda köprücük kemiği kırıklarında ameliyat tercih edilmektedir.
Kürek kemiği kırıklarının tedavisi:
Çoğu kürek kemiği kırıklarının tedavisi, kol askısı, velpau bandaj ile ameliyatsız tedavi edilirler. Ancak kürek kemiği kırığı yüksek enerjili travma olduğu için, kafa travması, omurga kırıkları, akciğer yaralanması, kaburga kırığı ve köprücük kemiği kırığı gibi ek yaralanmalar çoğu zaman vardır.
Kürek kemiği kırığı ameliyatı aşağıdaki durumlarda gerekir:
Eklem içi kırıklar (glenoid kırıkları)
Yerinden ayrışmış gövde ve boyun kırıkları
Eşlik eden köprücük kemiği kırıkları
Omuz Kırığı Ameliyatı
Omuz kırığı ameliyatı, omuzda meydana gelen kırıkların tedavisi için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Kırığın tipine bağlı olarak farklı teknikler kullanmaktayız.
Genelde Omuz Kırığı Ameliyatı 2 Türde yapılmaktadır:
Ameliyat Türleri | Açıklama |
Açık Cerrahi Müdahale | Omuz kırığının doğrudan görülebilmesi için yapılan bir cerrahi tekniktir. |
Artroskopik Cerrahi | Küçük kesiler aracılığıyla yapılan bir cerrahi tekniktir. |
Omuz Kırığı Ameliyatı
Bunun dışında Humerus üst uç kırığı ameliyatı ile tedavisi için bu bağlantıdan tıklayıp izleyebilirsiniz.
Ayrıca Köprücük kemik kırığı ameliyatı ile tedavisi için bu linke tıklayabilirsiniz.
Omuz Kırıklarına Ne İyi Gelir?
Ameliyatsız omuz kırığı tedavisinde dikkat etmeniz gereken, omuz askısını düzenli kullanmanızdır. Günde 2-3 defa 10 dakika kadar askıyı çıkarıp, el bileği ve dirsek eklemlerinizi hareket ettirmeniz, bu eklemlerde oluşabilecek eklem sertliklerini engeller. Bu sürede omuz hiç hareket ettirilmemelidir.
Tüm kırık tedavilerinde olduğu gibi başınıza omuzda bir kırık gelmişse, proteinden ve kalsiyumdan zengin beslenmelisiniz. Ayrıca doktorunuza danışıp D vitamini ve C vitamini takviyesi almanız da kırık iyileşmesi açısından önemlidir.
Omuz Kırığı Yatış Pozisyonu Ne Olmalı?
Omuz kırıklarında yatış pozisyonu, özellikle kırığın ilk haftalarında oturur pozisyonda olmalıdır. Bu pozisyon normal yatağa yastık destekleri ile sağlanmalıdır.
Omuz Kırığı Ne Kadar Sürede Kaynar?
Omuz kırıklarında kaynama süresi, omuzda hangi kemikte kırık olduğu hastanın yaşı, hastanın beslenme kalitesi ve kırığın durumu (yerinden ayrışmış mı, ayrışmış ise ne kadar ayrıştığı) gibi faktörlere bağlıdır.
Ancak ortalama omuz kırıklarının kaynama süreleri 3-6 hafta arasındadır.
Omuz Kırığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci - Kaç Günde İyileşir?
Genellikle, omuz kırığının iyileşme süresi kırığın tipine, yerine ve kişinin yaşına, genel sağlık durumuna ve tedaviye verdiği tepkiye bağlıdır. Basit kırıklar genellikle birkaç hafta içinde iyileşebilirken, daha karmaşık kırıkların iyileşme süreci 5-6 ay sürebilmektedir. Tedavi, iyileşme sürecini hızlandırmak ve komplikasyon riskini azaltmak için önemlidir.
Ancak Ortalama omuz kırıklarının iyileşme süreleri 3-6 hafta arasındadır.
Omuz Kırığı Ameliyatı Olanlar - Hastalarımın Yorumları
Fatma Demir: "Op. Dr. Utku Erdem Özer, omuz kırığı ameliyatı sonrası sürecimde beni çok iyi yönetti. Ameliyat öncesi ve sonrası detaylı bir şekilde bilgilendirildim ve her zaman sorularıma sabırla cevap verdi. Kendisine güvenim tam ve sonuçtan oldukça memnun kaldım."
Mehmet Yıldız: "Op. Dr. Utku Erdem Özer, omuz kırığı ameliyatımda beni çok iyi bir şekilde yönlendirdi. Ameliyat öncesi endişelerimi giderdi ve ameliyat sonrası süreçte de yanımda oldu. Profesyonel yaklaşımı ve ilgisi için kendisine teşekkür ederim."
Gülay Tekin: "Op. Dr. Utku Erdem Özer ile omuz kırığı ameliyatı geçirdim ve sonuçtan çok memnun kaldım. Ameliyat öncesi ve sonrası süreçte beni detaylı bir şekilde bilgilendirdi ve her zaman yanımda oldu. İlgisi ve titiz çalışması için kendisine teşekkür ederim."
Sonuç
Omuz kırığı, omuz bölgesinde bulunan humerus üst uç, köprücük ve kürek kemiklerinden biri veya birkaçının aynı anda kırılması durumudur.
Genellikle kürek kemiği kırıklarının tedavisi, kol askısı, velpau bandaj ile ameliyatsız tedavi edilirler. Ancak bazı durumlarda omuz kırığı ameliyatı gerekmektedir.
Ameliyat sonrası iyileşme yani kaynama süreleri ortalama 3-6 hafta arasındadır.
Son olarak makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya göz atmayı unutmayınız.
Comments