Skapulatorasik eklem, kürek kemiği (skapula) ve göğüs duvarının (toraksın) birbirleriyle yaptığı eklemdir. Omuz ekleminin tüm hareketlerinin üçte birinden fazlasının bu eklemde gerçekleştiğini biliyoruz. Bu eklemin etrafında küçük içi sıvı dolu keseler (skapulotorasik bursa), kürek kemiği ve göğüs duvarının hareketine yardımcı olur. Bursa iltihabı bir yaralanma veya tekrarlayan kullanıma bağlı olarak şişerek iltihaplanarak bursit (skapulotorasik bursit) oluşabilir. Atlayan kürek kemiği (Snapping skaplula) olarak da bilinen skapulotorasik bursit, sırt ağrısına, kürek kemiği ağrısına ve kürek kemiğinde çıtırtı, gıcırdama gibi sese neden olur
Atlayan skapula tipik olarak, kürek kemiği ile göğüs duvarı arasındaki yumuşak dokular kalınlaştığında ve aşırı kullanımdan dolayı bursaların iltihaplanmasından sonra başlar. Enflamasyon, kürek kemiği altındaki kaslar zayıfladığında ve kürek kemiğinin göğüs duvarına çok yakınlaşmasına ve zayıf işlev görmesine neden olarak (skapulotorasik hareket bozukluğu) ortaya çıkar. Bu meydana geldiğinde, içi sıvı dolu kesecikler yani bursalar iltihaplanır hastalar belirli hareketler sırasında gıcırdama sesi duyar ve ağrı hisseder.
Skapulotorasik Bursit Tedavisi
Cerrahi Dışı Yöntemler
Skapulotorasik bursitin tedavisi çoğunlukla ameliyat dışı yöntemler ile halledir. Ağrıyı azaltmak için dinlenme, buz, iltihap önleyici ilaçlar ve fizyoterapi yöntemleri uygulanır. Kürek kemiğinin hareket bozukluğunun(diskinezi) düzeltilip kürek kemiği çevresindeki kasların güçlendirilmesi çoğu hastada semptomları ortadan kaldıracaktır.
Ultrason Altında Kortizol Enjeksiyonu
Yukarıdaki tedavilere rağmen cevap alınamazsa ve ağrı devam ediyorsa, iltihaplanan bursa dokularına ultrason altında kortizol enjeksiyonu yapılır.
Cerrahi Tedavi
Atlayan skapula için cerrahi tedavi nadiren gereklidir. Cerrahi tedaviler düzgün olarak uygulanıp yapıldıktan sonra hala ağrı devam ediyorsa yapılır. Cerrahi tedavinin içeriği iltihaplı bursal dokunun çıkarılmasını içerir.
Comments