top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Akromiyoklaviküler Eklem Tamiri Ameliyatı


Akromiyoklaviküler Eklem Tamiri Ameliyatı


Akromiyoklaviküler (Ak) eklem, köprücük kemiği (klavikula) ile kürek kemiğinin uzantısı (akromiyon) arasındaki eklemdir. Omuzun küçük eklemi olarak da adlandırılır.

AK eklemi yerinde tutan son derece güçlü bağlar vardır. Bunlara Korakoklaviküler bağlar denir ve AK eklemi yerinde tutan en önemli yapılardır.

AK eklem yaralanmaları, bisiklet, kayak, futbol sporcularında sık bir yaralanmadır. Bu yaralanmalar genellikle omuzun üst kısmına doğru düşme ile olur.

AK eklem yaralanmaları, yaralanma şiddetine bağlı olarak derecelendirilir.

1. ve 2 Derece yaralanmalarda bağlar gerilir ve hafifçe zedelenir. Orta derecede omuz ağrısına neden olur. Bu yaralanmalar genellikle buz, dinlenme, ilaçlar ve geçici askı kullanımı gibi ameliyat dışı yöntemler ile iyileşir.


2. ve 4. Derece yaralanma, bağların daha fazla zarar gördüğünü tanımlar. Bu yaralanma geçirenlerde omuz ağrısını ortadan kaldırmak ve omuz fonksiyonunu eski haline getirmek için cerrahi tamir gerekir.

Bu cerrahinin amacı köprücük kemiğinin yerinden çıktığı yere tekrar yerleştirilip eklemi doğru konumuna koyup sabitlemeyi içerir. Sabitleme aracı olarak çoğunlukla tightrope adı verilen iki ucunda düğme olan oldukça sağlam ip sistemini kullanıyorum.



Ameliyattan sonra ağrı kontrolü amacıyla 1 gece hastanede kalmak gerekebilir. Kol askısı ise 2 ila 3 hafta arasında kullanılır.

Cerrahi, yaralanmadan sonraki 3 haftada yapılırsa oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Daha geç vakalarda yukarıdaki işlemin başarı şansı düşük olup başka rekonstrüksiyon cerrahi seçeneklerini gözden geçirmek gerekir.


Komentarze


Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page