İçindekiler
Parsiyel Omuz Protezi Nedir?
Parsiyel omuz protezi, başka yöntemlerle tedavisi mümkün olmayan bazı omuz bölgesi (humerus üst uç) kırıklarında ağrıyı geçirmek, eklem hareket açıklığını sağlamak ve hastanın kırık öncesi yaşam kalitesi düzeyine dönmesi için kullanılan omuz protezi modelidir.
Hangi hastalara omuz protezi ameliyatı yapılır?
Düşme veya kazalardan sonra özellikle yaşlı hastalarda kol kemiğinin (humerus) üst ucunda omuzla eklem yaptığı bölgede oluşan kırıkların bazen kaynayarak iyileşmesi mümkün değildir. Bu durumda hastanın kırık öncesi fonksiyonlarını yeniden kazanabilmesi için parsiyel omuz protezi ameliyatı yapmak gerekir.
Bazı hastalarda omuz bölgesi kırıkları neden kaynamaz?
Kol kemiğinin üst ucundaki kırıklar bazen ekleme çok yakın bir seviyede oluşabilir ve bu kırıkla birlikte humerus başı denilen bölgenin kan damarları da zarar görür ve bu nedenle kırığın iyileşmesi mümkün olmaz. Parsiyel omuz protezi ameliyatının gerektiği bir diğer kırık modeli de humerus üst ucunda eklem içi bir kırık oluşmasıdır. Bu tip kırıkların bazen diğer yöntemlerle kaynaması mümkün olabilse de, kol kemiğinin eklem yapan yüzeyinin şekli bozulduğundan omuz hareketleri eskisi gibi olmaz, kol hareketleri belirgin olarak kısıtlanır ve şiddetli ağrı ortaya çıkar. Omuzun eklem hareket açıklığını yeniden sağlamak ve ağrıyı ortadan kaldırmak için parsiyel omuz protezi ameliyatı gerekir.
Parsiyel omuz protezi ameliyatı nasıl yapılır?
Omuz protezi ameliyatı ortopedinin büyük ve önemli ameliyatlarından biridir. Ameliyatın bu konuda eğitim almış personelin bulunduğu, sterilizasyon şartlarının sağlanmış olduğu ameliyathanelerde yapılması önemlidir. Ameliyat sırasında hastaya genel anestezi uygulanır. Ameliyat süresi yaklaşık 1 saattir. Ameliyatta omuzdaki hasarlanmış kırık bölgesi çıkarılarak yerine özel metallerden üretilmiş protez implantlar konulur.
Ameliyattan sonra hasta ne kadar hastanede kalır?
Ameliyat sonrası genelde hastane yatış süresi iki gündür. Hasta ameliyatın ertesi günü ayağa kalkar. Ameliyatlı tarafın kolu bir müddet askıya alınır ve ortalama 15 gün sonra omuz hareketlerinin eskisi gibi olabilmesi için fizik tedavi programına başlanır.