top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Lacertus Sendromu


Lacertus Sendromu

Lacertus sendromu median sinirin dirsekte, lacertus fibrosus adı verilen bir bağ dokusu tabakasının altında sıkışmasıyla oluşan bir sinir sıkışmasıdır.


Lacertus fibrosus sendromu belirtileri karpal tünel sendromuna çok benzediği için geç teşhis edilir. Çünkü sıklıkla karpal tünel sendromuyla karıştırılır. Bazen aynı kolda aynı zamanda hem karpal tünel sendromu hem de lacertus fibrosus sendromu olabilir.


Median sinir hem el bileğinde (karpal tünel sendromu) hem de dirsekte (lacertus fibrosus sendromu) sıkışabilmektedir. Bu olduğunda buna double crush sendromu denir. Lacertus fibrosus sendromunun tedavisi ameliyattır.


İçindekiler:


Lacertus Fibrosus Nedir?

Lacertus fibrosus dirseğin ön kısmında bulunan bir bağ dokusudur. Bununla birlikte Lacertus fibrosus (LF), bisipital aponevroz olarakta adlandırılır. Lacertus fibrosus dirsekteki biceps tendonun iç kısmından başlayıp dirseğin iç kısmında çeşitli yapılara yapışır. Özellikle Lacertus fibrosusun hemen altından median sinir geçer.


Lacertus Sendromu Nedir?

Lacertus sendromu ya da lacertus fibrosus sendromu, median sinirin dirsekte lacertus fibrosus adlı bağ dokusu tarafından sıkıştırılması sonucu oluşan bir sinir sıkışması yani tuzak nöropatidir.


Karpal tünel sendromu median sinirin el bileğinde sıkışması ile olur. Karpal tünel sendromu çok yaygın olmakla birlikte lacertus fibrosus sendromu nadir görülür ve tanı koyulurken gözden kaçar.

Başarısız karpal tünel ameliyatlarının en sık sebeplerinden biri lacertus fibrosus sendromudur.


Pronator Sendromu nedir?

Pronator teres sendromu dirsek bölgesinde median sinirin sıkışmasına verilen genel bir isimdir. Lacertus fibrosus sendromu da Pronator sendromunun bir alt kümesidir. Dirsekte median siniri sıkıştırabilecek 5 ayrı anatomik yapı vardır, lacertus fibrosus bu yapılardan sadece biridir.


Lacertus Sendromu Kimlerde Olur?

Elini ve el bileği kısmını fazla kullanan kişilerde görülür.

  • Özellikle eliyle kavrama hareketini gün içinde mesleğinden ötürü sık yapmak zorunda kalan diş hekimleri, cerrahlar.

  • Ağırlık sporcularında.

  • El emeğiyle çalışan işçilerde sık görülmektedir


Lacertus Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Lacertus sendromu belirtileri aşağıda sıralanmıştır. Bu belirtiler el kullanımının arttığı zamanlarda daha da şiddetli olur.

Özellikle dirseğin bükülü olup avuç içinin yere dönük olduğu pozisyonda (ön kolun pronasyon pozisyonunu) güçsüzlük, uyuşma ve ağrı şiddetlenir.


Güçsüzlük: En sık görülen belirtidir. El bileğinin, başparmağın ve işaret parmağının bükme gücü zayıflar. Hastalar bunu el becerilerinde bozulma olduğunu ve ellerinden cisimleri düşürdüklerini ifade eder. Anahtarı parmak ucu ile kavrama güçleri belirgin derecede azalmıştır. Fiziki muayenede güçsüzlük olup olmadığı anlaşılır. Karpal tünel sendromunda ise sadece başparmağın gücünde (bükme gücü değil) azalma olur.


Uyuşma: Başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağın yarısında karıncalanma, yanma ve uyuşma olabilmektedir. Lacertus fibrosus sendromundaki uyuşma devamlı olmayıp, ara ara olur. Karpal tünel sendromunda da aynı parmaklarda uyuşma olur ancak uyuşmalar daha uzun sürer ve en önemli farkı uyuşmanın karpal tünel sendromunda gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olmasıdır. Gece uyuşması lacertus fibrosus sendromunda görülmez.


Ağrı: Dirsekte ve kolda ağrı. Ağrı çoğu hastada omuza kadar yayılır.


El ve el bileği rahatsızlıklarından olan Kienböck Hastalığı ile ilgili detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Lacertus Sendromu Tanısı - Teşhisi Nasıl Konulur?

Sinir sıkışmaları konusunda deneyimli bir hekim tarafından, fizik muayene ile lacertus fibrosus sendromundan şüphe duyar ise tanıyı desteklemek için EMG ve MR görüntüleme yöntemlerine başvurabilir.


Lacertus sendromu EMG’de çoğu zaman ortaya konulamamakla birlikte eşlik eden başka karpal tünel sendromu gibi sinir sıkışması olup olmadığına bakılır. Boyun MR görüntülemesi ile de benzer bulgular veren boyun fıtığı dışlanır.


Lacertus sendromunu karpal tünel sendromundan ayırmak önemlidir. Her iki sinir sıkışmasında da sıkışan sinir aynı sinirdir; median sinir. Karpal tünel sendromu el bileğinde, lacertus sendromu dirsekte olur. Belirtileri çok benzerdir, ancak sinir sıkışmaları konusunda deneyimli bir hekim tarafından ayırıcı tanısı yapılabilmektedir.


Başarısız karpal tünel ameliyatının en sık sebeplerinden biri hastaların aslında karpal tünel sendromu olmayıp, lacertus fibrosus sendromu olmalarıdır. Bazı hastalarda her iki sendrom da aynı anda olabilmektedir. Bu duruma double crush denir.


Diğer bir sancılı hastalık olan Ulnar sinir sıkışması yazımıza da göz atabilirsiniz.


Lacertus Sendromu Tedavisi Nasıldır?

Tedavi, genellikle semptomatik ve destekleyici yöntemlere dayanır. İşte lacertus sendromunun tedavisi yöntemleri:


  1. İstirahat: İlk adım, etkilenen bölgeye yük bindiren aktivitelerden kaçınmaktır. Bu, tendonun ve çevresindeki yapıların iyileşme sürecini desteklemektedir.

  2. Soğuk Uygulama: İlk 48 saat içinde ağrı ve şişliği azaltmak için soğuk kompresler etkilenen alana uygulanır.

  3. Fizik Tedavi: Önkol ve bilek kaslarını güçlendirmek, esnekliği artırmak ve ağrıyı hafifletmek için fizik tedavi teknikleri kullanılmaktadır.

  4. NSAID'ler: Nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) ağrı ve inflamasyonu azaltmak için kullanılmaktadır. Ancak, bu ilaçların kullanımı doktor tavsiyesiyle olmalıdır.

  5. Ameliyat tedavisi: Lacertus sendromu tanısı kesin ise, tedavi ameliyattır.


Lacertus Sendromu Ameliyatı

Lacertus sendromu tanısı kesin ise, tedavi ameliyattır. Çoğunlukla lokal anestezi ile lacertus fibrosus dirsek bölgesinde yaklaşık 5-6 santimetrelik bir kesi ile gevşetilmektedir.


Özellikle lokal anestezi ile yapılmasının sebebi gevşetme işlemi biter bitmez parmak ve el bileğinin kuvvet kontrolü yapılır.


Parmakların ve el bileğinin gücü, gevşetme yapılır yapılmaz geri dönmelidir. Eğer hastada karpal tünel sendromu var ise aynı anda hastaya karpal tünel ameliyatı da yapılmaktadır.


Lacertus Sendromu Ameliyatından Sonraki İyileşme Süreci Nasıldır?

Ameliyattan hemen sonra hasta rahatlamayı hisseder, kuvveti geri kazanır. Ağır işte çalışmıyorsa ameliyattan 2-3 gün sonra ofis işlerine geri dönebilir. Ameliyat yarası 10-14 gün arasında iyileşir. Bu ameliyattan sonra fizik tedaviye ihtiyaç duyulmaz.


Sonuç

Lacertus sendromu median sinirin dirsekte, lacertus fibrosus adı verilen bir bağ dokusu tabakasının altında sıkışmasıyla oluşan bir sinir sıkışmasıdır.


Belirtileri ise özellikle dirseğin bükülü olup avuç içinin yere dönük olduğu pozisyonda güçsüzlük, uyuşma ve ağrı ile kendini belli etmektedir.


Lacertus sendromu kesin çözüm tedavisi ameliyattır. Ameliyatta lacertus fibrosus dirsek bölgesinde yaklaşık 5-6 santimetrelik bir kesi ile gevşetilmektedir.

Ameliyat sonrası iyileşme süresi 10-14 gün arasındadır. Bu ameliyattan sonra fizik tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır.


Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya genel bir göz atabilirsiniz.

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page