top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Karpal Tünel Sendromu


Karpal Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu, median sinirin eldeki dağılım alanında uyuşukluk, ağrı ve karıncalanma belirtileriyle kendini gösteren el bileğindeki karpal tünel adlı yapıda median sinirin sıkışmasıdır.

Karpal tünel sendromu tanısı genellikle gece ağrıları, elde güçsüzlük, elde beceri kaybı ve median sinir dağılımında uyuşukluk gibi ana belirtileri olan hastalarda klinik olarak konulmaktadır. Ayrıca karpal tünel sendromu tanısı doktorun fizik muayene esnasında yapacağı testler ve EMG ile desteklenir.


Karpal tünel sendromunun tedavisi çoğunlukla el bileği gece ateli kullanımı ve karpal tünele ultrason altında kortizon iğne uygulaması ile ameliyat dışı yöntemler ile yapılır. İnatçı karpal tünel sendromu ise ameliyat ile median sinir karpal tünelde gevşetilir.

Karpal tünel sendromu en sık oluşan sinir sıkışma sendromu olup, karpal tünel sendromu ameliyatı da dünyada en çok yapılan el ameliyatıdır.


İçindekiler:


Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu, elin üç ana sinirinden biri olan median sinirin el bileği düzeyinde bilek kanalında yani karpal tünelde sıkışması sonucu oluşur. Özellikle başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının başparmağa bakan tarafında uyuşma, karıncalanma ve ağrıya neden olan sinir sıkışmasıdır.


Karpal Tünel Nedir?

El bileği kanalı ya da karpal tünel el bileğinin avuç içi tarafında bulunur. Ön koldan gelen dokuz tane parmakların bükücü tendonları el bileği kanalından geçerek parmaklara gider. Ayrıca karpal tünelden median sinir geçerek başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısının duyusunu verir.


Median sinir ayrıca başparmak kaslarının hareketini yani motor fonksiyonlarını sağlar. Bununla birlikte Median sinirin bu kanalda sıkışması sonucu karpal tünel sendromu meydana gelir.


Median Sinir Nedir?

Median sinir el ve ön kolun motor ve duyusal fonksiyonlarını sağlayan üç ana sinirden biridir. Ayrıca Median sinir boyundan başlayarak omuzdan kola, ön kola ve sonra parmaklara kadar uzanır.

Median sinirin elde 2 ana fonksiyonu vardır.


Birincisi duyusal fonksiyon olup; başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının başparmağa bakan tarafının duyusunu sağlar.


Median sinirin ikinci fonksiyonu ise başparmak tarafındaki avuç içi kasların (tenar kaslar) hareket fonksiyonunu sağlamaktır.


Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?

Median sinir el bileğinden ele doğru ilerlerken el bileği kanalından (karpal tünel) geçer. Sinirde sıkışma bu tünel içinde olur. Bununla birlikte Karpal tünel içinde basıncı arttıracak herhangi bir neden median siniri bası altında bırakarak karpal tünel sendromu belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açacaktır.


Özellikle Karpal tünel sendromunda hastaların büyük çoğunluğunda belirgin bir neden saptanamaz.


Karpal Tünel Sendromu Nedenleri:

  • El bileği düzeyindeki kırıklar (distal radius kırıkları).

  • Mesleki olarak el bileğini bükme hareketini ve elleri ile sıkı kavrama hareketini çok fazla yapmak zorunda olan inşaat işçileri gibi. Ya da bilgisayar ile uzun süre çalışmak zorunda kalanlar gibi.

  • Karpal tünel içinde yer kaplayan kitleler.

  • Romatoit artrit gibi bağ dokusu hastalıkları.

  • Şeker hastalığı.

  • Gebelik, tüberküloz ya da guatr (hipotiroidizme) gibi hastalıklarda vücutta sıvı gibi birikmesi karpal tünel gibi vücudun doğal tünelleri içindeki basıncı artırır. Bu da el bileğinde sinir sıkışmasına sebep olur.


Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Özellikle Karpal tünel sendromunun en sık belirtileri başparmak, işaret parmağı, orta parmak ile yüzük parmağının yarısında uyuşma, ağrı ve ilerleyen vakalarda duyu kaybıdır. Ağrı ve uyuşma geceleri artarak hastaları uykusundan uyandırır.


Ağrı bazı hastalarda el bileği ve önkoldan dirseğe doğru yayılım gösterir. Hastalığın ileri evrelerinde sinirin ciddi bası altında kaldığı durumlarda başparmağın avuç içi tarafındaki kaslarda erime olur. Bu duruma tenar atrofi denir. Kas erimesi elde güç ve beceri kaybına sebep olur. Hastalar farkında olmadan ellerinden cisimleri düşürürler.


Bu belirtiler ciddi Karpal tünel sendromu belirtileridir. Erken tanı ve tedavi için iletişim sayfamız üzerinden bizlerle irtibata geçmeyi unutmayınız.


Karpal Tünel Sendromu En Sık Kimlerde Görülür?

Karpal tünel sendromu en sık olarak 40-70 yaşları arasındaki kadınlarda görülür ve genellikle çift taraflıdır. Ama erkeklerde de rastlanmaktadır. İlk başvuruda, hastaların yaklaşık yarısında yakınmalar her iki eldedir ya da tek taraflı yakınması olan hastaların büyük çoğunluğunda ileri dönemlerde karşı tarafta da yakınmalar ortaya çıkar.


Kimler Karpal Tünel Sendromu için Risk Altındadır?

  • Kadın cinsiyet.

  • Obezite.

  • Hamilelik

  • Hiptiroidizm.

  • Romatoit artrit.

  • Akromegali

  • El bileği kırığı geçirenler.

  • Tekrarlayan el bileği ve el hareketlerini yapan meslekler.

  • Menapoza giren kadınlar.

  • İleri yaştaki hastalar.

  • Gebelik önleyici ilaç kullanımı.

  • Kalp yetmezliği olanlar.

  • Böbrek yetmezliği olanlar

  • Şeker hastaları.

  • Sigara kullanımı.

  • Karpal tünelde yer kaplayan lezyon.

  • Alkolizm.

  • Çocuklarda mukopolisakkoridoz hastaları.

  • Mukolipidoz hastaları.


Karpal Tünel Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Karpal tünel sendromu tanısı, hastanın öyküsüyle birlikte fizik muayenesi sonucunda konulan klinik bir tanıdır. İki basit muayene yöntemi karpal tünel sendromunun tanısında çok önemlidir.


Karpal Tünel Sendromu Tanısında Hangi Testler Yapılır?

Karpal tünel sendromu olan hastaların belirtilerinin muayene esnasında zorlanarak ortaya çıkarılması amacını taşıyan Tinel ve Phalen testleridir. Tinel testinde, median sinirin sıkıştığı el beleği kanalında yani karpal tünelde sinirin üzerine parmakla vurulur. Sinirin duyusunu sağladığı bölgeye yayılan bir karıncalanma duygusunun ya da elektrik çarpma hissinin hasta tarafından algılanması testin pozitif olduğu anlamına gelir.


Phalen testinde el bilekleri olabildiğince bükülerek median sinirin üzerindeki basınç arttırılır ve el bileği bir dakika boyunca aynı şekilde tutulur. Hastanın yakınmalarının, yani elde ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve ağrının bu şekilde ortaya çıkartıldığı durumlarda test pozitif olarak kabul edilmektedir.


Karpal tünel sendromunun klinik tanısını doğrulayan ya da ayırıcı tanıda yardımcı olan bazı inceleme yöntemleri mevcuttur. Karpal tünel sendromunun standart inceleme yöntemi, sinir ileti çalışmaları ve iğne elektromiyografisinden (EMG) oluşan elektrodiagnostik incelemelerdir.


Bu incelemeler ile sinirlerin elektrik iletme gücü ölçülür, böylelikle sinirde bir sıkışma olup olmadığı ve varsa tam hangi seviyede sıkışma olduğu saptanır. Sinirin sıkışma seviyesinin belirlenmesi önemlidir, çünkü median sinir nadir de olsa el bileğinin dışında da sıkışabilmektedir. Aynı karpal tünel sendromu gibi belirti veren median sinirin dirsekte sıkışmasına lacertus sendromu denir.


Karpal Tünel Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Özellikle Karpal Tünel Sendromu tedavisinde çeşitli yöntemler kullanmaktayız, bunlar arasında hem konservatif hem de cerrahi seçenekler bulunmaktadır.

Karpal Tünel Sendromunun Tedavisi:

  • Karpal Tünel Ameliyatsız Tedavisi:

  1. El bileği ateli kullanmak

  2. Karpal tünele ultrason altında kortizon iğne uygulaması

  • Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı


Karpal Tünelin Ameliyat Dışı Yöntemler ile Tedavisi:

Ameliyat dışı yöntemlerin amacı artan sinir basıncının nedenlerini azaltmak veya ortadan kaldırmaktır.

Özellikle Karpal tünel sendromunun ameliyat dışı en etkin tedavisi bu iki yöntemdir.

  • El bileği ateli kullanmak: Uyurken 2 ay süre ile atel kullanmak karpal tünel sendromu tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.

  • Karpal tünele ultrason altında kortizon iğne uygulaması: Op.Dr. Utku Erdem Özer ultrason eşliğinde karpal tünel sendromu kortizon iğnesi tedavisi hakkında videoyu bağlantıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz.


Karpal Tünel Sendromu Bileklik Tedavisi 

El bileği ateli ya da bileklik kullanımı karpal tünel sendromunun ameliyatsız tedavisinde sıkça başvurulan yöntemdir. Karpal tünel sendromu için bileklik eczanelerden dahi temin edilebilen basit bilekliktir. Çoğu hastaya hazır bileklikler uyar iken bazı hastalara uymayabilir. Böyle durumlarda hastaya kişiye özel bileklik-atel yapılmaktadır.


El bileği ateli ya da bileklik karpal tünel sendromunun tedavisinde en az 4 hafta kullanılmalıdır.

Özellikle gece uyurken el bileği bükülü pozisyona gelirse karpal tünel içindeki basınç artar. Karpal tünel içindeki basıncın artması ile median sinir daha çok sıkışıp hastanın ağrı ve uyuşması artar. El bileğin tam düz olduğu durumda yani nötral pozisyonda karpal tünelin içindeki basınç en azdır.


El bileği ateli ya da bileklik el bileğinin pozisyonunu nötral pozisyonda sabitleyerek karpal tüneldeki basıncın artmasını engeller. Karpal tünel sendromunun bileklik ile tedavisinde gece uyurken bileklik mutlaka takılmalıdır. Gündüz atel kullanımı da hastaya zor gelmeyecek ise uygun olur.


Karpal Tünel Sendromu Enjeksiyonu - İğne Tedavisi

Karpal tünel sendromunun tedavisinde kortizon iğne uygulaması ultrason altında yapıldığında oldukça etkin bir tedavi yöntemidir. Yapılan kortizon iğnesi karpal tüneldeki bazı dokuları incelterek karpal tünelin hacmini artırarak etki eder. Karpal tünelde artan hacim çok küçük olsa bile sıkışan median sinirde rahatlama olur.


Diğer iğne tedavileri hakkında bilgi almak için bağlantıya tıklayıp diğer tedavilerimize ulaşabilirsiniz.


Karpal Tünel Sendromu Buz Tedavisi - Faydalı mıdır?

Karpal tünel sendromunun tedavisinde buz uygulaması anlamlı olmayıp günümüzde karpal tünel sendromunun tedavi protokolünde bulunmaz. Ancak genellikle vücudumuzda bir enflamasyon var ise buz uygulanır. Karpal tünel sendromunda da sıkışan median sinirde enflamasyon oluşur. Bu enflamasyonu azaltmak için günde 2-3 defa bir bez üzerinden el bileğinin avuç içi tarafına 15 dakika buz uygulaması yapılabilmektedir.


Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Karpal tünel sendromunun tedavisi cerrahi olarak median sinirin gevşetilmesi, sıkışmaya neden olan dokuların serbestleştirilmesidir. Ameliyat el bileğinin hemen alt tarafında yaklaşık 3-4 cm’lik kesi ile yapılır. Lokal ya da genel anestezi ile yapılır.


Op. Dr. Utku Erdem Özer’in yaptığı karpal tünel ameliyatı izle hakkında detaylar isterseniz bağlantıya tıklayabilirsiniz.


Karpal Tünel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Karpal tünel ameliyatından hemen sonra belirtilerin çoğu hemen geçer ve hastalar belirgin olarak rahatlarlar. Uzun zamandır her gece elde ağrı ve uyuşma nedeniyle uyanan hastalar ameliyatın olduğu gece rahat uyumaya başlarlar.


Ameliyat yarası yaklaşık 10-15 günde iyileşir. Bu sürede ameliyat yarası su geçirmez örtüler ile kapatılarak, hastanın elini yıkamasına izin verilmektedir. Ameliyattan birkaç gün sonra, ameliyat ağrısı ve ödem kontrol altına alındıktan sonra parmak ve el bileği egzersizlerine başlanır.


Karpal Tünel Sendromu Egzersizleri - Ameliyat Sonrası

Karpal tünel ameliyatı yapan doktorun bilgisi dahilinde ameliyat sonrası egzersizlere bir an önce başlanır. Egzersizlerin ilk yapılmaya başlandığı günlerde hastalar ameliyat bölgesinde rahatsızlık hissedilmektedir, bu normaldir.

  • Tendon Kaydırma Egzersizler

  • El bileği Bükme Egzersizleri

  • Başparmak-parmak Değdirme Egzersizleri


Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı Sonuçları Nasıldır?

Ameliyatın sonucunu etkileyen faktörler arasında hastanın yaşı, hastalık süresi ve ameliyat öncesi belirtilerin şiddeti önemlidir. Hastalığın ileri evrelerinde sıkışma nedeniyle sinirde hücre ölümü olabildiğinden, karpal tünel sendromu tanısı konulduktan sonra ameliyat dışı yöntemler ile iyileşme sağlanamıyorsa en kısa zamanda ameliyat planlanmalıdır.


Hasta yaşının ilerlemesiyle, özellikle 65 yaşından sonra, belirtilerde ve el fonksiyonlarında sağlanan iyileşme azalabilmektedir. Ancak 70 yaş üzeri hastalarda dahi klinik belirtilerde belirgin bir iyileşme görülür ve hastaların hemen hepsi sonuçtan çok memnun kalırlar. Bu nedenle, yaşı ve hastalık evresi ne olursa olsun ameliyat dışı tedavi yöntemlerine dirençli karpal tünel sendromlu hastalar ameliyattan kaçmamalıdır.


Karpal Tünel Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Karpal tünel sendromu olan çoğu hasta tedavi edilmediği takdirde zamanla kötüye gider. Ağrı ve uyuşma gündüz de devam eder. Uzun süre tedavi edilmemiş karpal tünel sendromu olan hastaların ellerinde kalıcı fonksiyon bozukluğu ve his kusuru olur.


Ayrıca hastaların başparmaklarındaki kaslarda (tenar kas grubu) kas erimesi olur, bu kas erimesi de elde sakarlığa ve güçsüzlüğe neden olur. Bu nedenlerden dolayı sinir hücrelerinde ölüm gerçekleşmeden ileri karpal tünel sendromlu hastalar bir an önce ameliyat edilmelidir.


Başarısız Karpal Tünel Sendromu Ameliyatının Nedenleri?

Karpal tünel sendromu ameliyatı doğru yapıldığında sonuçları oldukça başarılı bir ameliyattır. Başarısız karpal tünel sendromunun en çok iki sebebi vardır.

  • Tanı: Başarısız karpal tünel sendromunun en sık sebebi hastanın sıkışan median sinirinin sadece el bileği seviyesinde yani karpal tünelde değil başka yerde de sıkışmasından kaynaklıdır. Buna double crush yani çift sıkışma denir. Median sinir el bileğinden sonra dirsekte ve boyunda sıkışabilir. Dirsekte sıkışmasına Lacertus sendromu denir. Median sinirin boyunda sıkışması boyun fıtığı ya da foraminal stenoz kaynaklı olabilmektedir.

  • Yapışıklık Oluşması: Bazı hastalardakarpal tünel ameliyatından sonra median sinirde yapışıklık olabilir. Böyle durumlarda ikinci bir ameliyat ile yapışıklıklar açılarak median sinir tekrar yapışmaması için özel bir malzeme ile sarılır.

  • Yetersiz Cerrahi: Karpal tünel sendromunun ameliyatında transvers karpal bağ kesilerek gevşetilir. Şayet bu bağ tam kesilmez ise ameliyat başarısız olabilir.


Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı Olanlar - Hasta Yorumları

Karpal Tünel Sendromu ameliyatı sonrasında pek çok hastam önemli ölçüde rahatlama yaşadığını bildirmiştir. İşte bazı hasta yorumlarımız:

  1. "Ameliyat sonrası el ağrılarım tamamen kayboldu, doktorum Utku Bey'e çok teşekkür ederim."

  2. "Eski günlük aktivitelerime dönebildim, ameliyatımda büyük bir dikkat ve özen gösteren Dr. Özer'e minnettarım."


Sonuç

Karpal Tünel Sendromu, el bileği düzeyinde median sinirin sıkışmasıyla karakterize bir durumdur. Bu sıkışma, başparmak ve yanındaki üç parmağın yarısında uyuşma, karıncalanma ve ağrıya neden olur. En sık rastlanan nedenler arasında el bileğindeki tekrarlayan hareketler, belirli kırıklar, romatoid artrit, şeker hastalığı ve bazı sistemik hastalıklar bulunur.


Tedavi yöntemleri arasında gece ateli kullanımı, kortizon enjeksiyonları ve cerrahi müdahale yer alır. Cerrahi müdahale, sinir üzerindeki baskıyı azaltmayı hedefler ve genellikle semptomların hızla azalmasına yardımcı olur. Hastalar çoğunlukla ameliyat sonrası hemen rahatlama yaşar ve kısa sürede günlük aktivitelerine dönebilirler. Tedavi edilmediği takdirde ise kalıcı fonksiyon kayıpları ve sürekli ağrılar meydana gelebilmektedir.


Son olarak daha fazla bilgi ve tedavi seçenekleri için utkuerdemozer.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Burada, Karpal Tünel Sendromu ve diğer ortopedik rahatsızlıklarla ilgili detaylı bilgilere ve tedavi yöntemlerine ulaşabilirsiniz.

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page