Kienböck hastalığı, el bileği rahatsızlıkları arasında en dikkat çeken durumların başında gelir. Kienböck hastalığının tedavisi deneyim gerektirir.
Bu nadir görülen durum, el bileği kemiği olan lunat kemikteki kan akışının bozulması sonucu ortaya çıkar ve ağrı, şişlik, hareket kaybı gibi belirtilere neden olabilmektedir. Modern yaşamın getirdiği bazı risk faktörleri, Kienböck hastalığının daha sık fark edilmesine yol açmıştır.
Bu yazımızda, Kienböck hastalığının nedenlerini, belirtilerini, teşhis ve tedavi yöntemlerini detaylı bir şekilde ele alıyoruz. Eğer siz de bilek ağrısı çekiyorsanız veya Kienböck hastalığı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, makalemiz sizin için değerli bilgiler içermektedir.
Kienböck Hastalığı Nedir?
Kienböck Hastalığı, kronik el bileği ağrısının sebeplerinden biridir. El bileği ekleminde bulunan 8 adet kemikten birisi olan Lunatum kemiğinin kanlanmasının bozulması sonucu oluşan bir sorundur.
Lunatum Kemiği Nerededir?
El bileğindeki iki sıra kemik vardır: biri ön kola daha yakın olan "proksimal sıra"; diğeri parmaklara daha yakın olan “distal sıra”. Lunatum kemiği, proksimal sıranın ortasındadır. İki sırayı kapsayan skafoid kemiğin yanındadır.
Kienböck Hastalığı Neden Olur?
Kienböck hastalığında ana sebep lunatum kemiğinin kanlanmasının bozulması olduğu düşünülür.
Lunat kemiğinin kanlanmasının bozulması: Kienböck hastalığının tam nedeni bilinmese de çoğu vakada lunat kemiğin kanlanması bozulmuştur. Kanlanması bozulan lunatum kemiği parçalanarak ve çöker. Bu duruma avasküler nekroz denir. Bunun sonucunda el bileği ekleminde bozulma oluşur.
Travma: Geçirilmiş el bileği travması. Travma basit bir el bileği burkulması da olabilir, trafik kazası gibi yüksek enerjili bir travma da. Darbeli cihaz kullanmak zorunda olan çalışanlarda olduğu gibi tekrarlayan küçük travmalar da Kienböck hastalığına sebep olur.
El bileği kemiklerinde anormallikler: Kienböck hastalığı ile ilişkili iskelet varyasyonları arasında;
Kısa ulna kemiği (ön kolda bulunan iki kemikten biri)
Ayrıca: Gut, orak hücre anemisi ve serebral palsi hastalarında Kienböck daha sık görülmektedir.
Kienböck Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
El bileği Ağrısı: Kienböck hastalığı olan hastaların çoğunda el bileğinde ağrı vardır.
Hassasiyet: Genellikle doğrudan lunatum kemiği üzerinde hassasiyet vardır.
Eklem Sertliği: Özellikle sabah saatlerinde el bileği eklemi hareketleri daha çok kısıtlı olur.
Kienböck Hastalığı Nasıl Teşhis Konulur?
Özellikle Kienböck hastalığının teşhisi öykü, fizik muayene ve röntgenlerle konulur. Teşhisi doğrulamak için bazen özel çalışmalara ihtiyaç duyulur. Lunatum kemiğinin kanlanmasını değerlendirmek için en güvenilir yöntem MR görüntülemedir. Bilgisayarlı Tomografi (BT)’den de yararlanılır.
Kienböck Hastalığının Evreleri:
Evre | Değişiklikler |
Evre 1 | Röntgen normalMR görüntülemede anormallik var |
Evre 2 | Lunatum kemiğinde skleroz var |
Evre 3A | Lunatum kemiğinde skleroz ve çökmeKarpal çökme yok |
Evre 3B | Lunatum kemiğinde skleroz ve çökmeKarpal çökme var |
Evre 4 | El bileği eklemi dahil, lunatum kemiğinde nerdeyse tüm eklemlerinde kireçlenme |
kienböck hastalığı evreleri
Kienböck Hastalığının Doğal Seyri Nasıldır?
Özellikle Kienböck hastalığının ilerlemesi değişkendir ve öngörülmesi zordur. Bazen hastalık çok erken bir aşamada teşhis edilebilir. Bu aşamada sadece ağrı ve şişlik olup röntgen görüntüsü normal olabilmektedir.
Hastalık ilerledikçe lunatum kemiğindeki değişiklikler röntgende belirgin hale gelir. Daha fazla ilerleme ile lunat kemiğinde küçük kırıklar oluşur ve kemik parçaları ve çökmeler meydana gelir. Çökme meydana geldikçe, el bileğinin mekaniği değişir, bu da bileğin kendi içindeki eklemlere anormal gerilimler ve aşınmalara neden olur.
Ayrıca kienböck hastalığı, hastadan hastaya farklı seyreder, her vakanın ciddi şekilde kötüleşmiş ve son aşama olan el bileği ekleminde kıkırdak bozukluğuna ilerleyip ilerlemediği bilinmesi gerekir.
Kienböck Hastalığı Tedavisi
Kienböck Hastalığı Tedavisi kapsamında çeşitli ameliyatlar vardır. Bu ameliyatlar deneyim gerektiren ameliyatlar olup, hangi ameliyatın yapılacağı Kienböck hastalığının evresine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Hangi ameliyatın yapılacağı seçiminde iki önemli faktör vardır:
El bileği ekleminde kireçlenme var mı?
Lunatumda çökme veya parçalanma var mı?
Ayrıca hastanın aktivite seviyesi, beklentisi de Kienböck ameliyatı seçiminde önemlidir.
Kienböck Hastalığı Evrelere Göre Ameliyat Seçenekleri:
Evre 1: Koruma, el bileğinin yarım alçı-atel ile sabitlenmesi ve takip.
Evre 2-3A: Revaskülarizasyon ameliyatları, eklem hizalama ameliyatları, radial kama osteotomisi veya STT füzyon ameliyatı (skafotrapeziotrapezoidal artrodezi)
Evre 3B: Proksimal sıra karpektomi, STT füzyon ameliyatı (skafotrapeziotrapezoidal artrodezi), SC füzyon ameliyatı (skafaokapitat artrodez)
Evre 4: El bileği artrodez ameliyatı, Proksimal sıra karpektomi, interkarpal füzyon.
Kienböck Hastalığı Ameliyatı
İlk olarak, Kienböck Hastalığı Ameliyatı, erken teşhis ve doğru tedavi ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilir ve semptomlar hafifletilmektedir.
Kienböck Hastalığı Ameliyatı hakkında daha ayrıntılı bilgi ve kişiselleştirilmiş bir değerlendirme için iletişim kanallarımızdan bizlerle iletişime geçmeyi ihmal etmeyiniz.
Önerdiğimiz cerrahi ameliyat yöntemleri şunlardır:
Revaskülarizasyon Ameliyatları:
Özellikle Evre 1-2 de lunatumda çökme ve parçalanma başlamadan yapılırsa bu ameliyatların başarı şansı artar. Revaskülarizasyon ameliyatlarının amacı kanlanması bozuk olan lunatum kemiğinin kanlanmasını tekrar sağlamaktır. Lunatum kemiğinin kanlanması; bu bölgeye komşu bir kemikten kan damarı ile birlikte kemik bir parça alınır, lunatuma nakledilerek sağlanır. Bu işleme vaskülarize kemik grefti nakli denir. Bu ameliyat yapılınca el bileği eklemine bir eksternal fiksatör takılıp eklem gerdirilerek, ameliyat edilen lunatum kemiğine basınç binmesi engellenir.
Eklem Hizalama Ameliyatları:
Eğer el bileği kemiklerini oluşturan ulna -radius kemiklerinde seviye farkı varsa bu kısaltma veya uzatma ameliyatları ile giderilmektedir. Bu ameliyatların amacı lunatum kemiğindeki baskıyı azaltmaktır.
Proksimal Sıra Karpektomi:
Özellikle lunatum kemiğinde çökme ve parçalara ayrılma var ise, lunatum ile birlikte iki yanında olan skafoid ve triquetrum kemikleri çıkarılmaktadır. Bu üç kemiğin çıkarılmasına proksimal sıra karpektomi ameliyatı denir.
Artrodez (Eklem Dondurma) Ameliyatları:
El bileğinde küçük eklem artrodez (dondurma) ameliyatları:
Lunatum üzerindeki baskıyı azaltmak için, lunatumun komşuluğundaki kemikler ile birleştirilerek tek bir kemik olarak hareket etmeleri hedeflenir.
El bileği artrodez (dondurma) Ameliyatı:
Hastalık çok ilerlemişse ve ağrı çok fazla olup hastanın günlük yaşamını etkilemeye başlamışsa el bileği artrodez ameliyatı (el bileği eklemini dondurma) ağrıyı durdurmak için son ve tek seçenek olabilmektedir.
Kienböck hastalığının sonuçları ve tedavisi, tutulumun ciddiyetine ve hastalığın ilerleyip ilerlememesine bağlı olarak önemli ölçüde değişir. Hastalık süreci ve tedaviye yanıt birkaç ay sürecektir. Bazen, çeşitli tedavi biçimleri ve hatta birden fazla operasyon gerekli olabilmektedir.
Kienböck Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kienböck ameliyatı, kullanılan cerrahi yönteme ve hastanın evrelerine göre değişen bir süreye sahip olsa da ortalama olarak 1-3 saat arasında sürer.
Sonuç
Kienböck Hastalığı, kronik el bileği ağrısının sebeplerinden biridir. El bileği ekleminde bulunan 8 adet kemikten birisi olan Lunatum kemiğinin kanlanmasının bozulması sonucu oluşur.
Belirtileri arasında el bileği ağrısı, hassasiyet ve eklem ağrısı bulunur. Eğer tedavi yöntemleri işe yaramazsa Kienböck Hastalığı Ameliyatı ile erken teşhis ve doğru tedavi ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilir ve semptomlar hafifletilmektedir.
Kienböck Ameliyatı hakkında daha ayrıntılı bilgi ve kişiselleştirilmiş bir değerlendirme için bizlerle iletişime geçmeniz son derece önemlidir.
Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya genel bir göz atabilirsiniz.
Commentaires