Başparmak Kök Eklemi Kireçlenmesi Nedir?
Normal bir eklemde kıkırdak, kemiklerin ucunu kaplar ve yumuşak, ağrısız harekete izin vermek için bir amortisör görevi görür. Kireçlenme ya da Osteoartritte (OA veya "dejeneratif artrit") kıkırdak tabakası yıpranarak kemikler arasında doğrudan temasa neden olur önce ağrı ile karakterize olup zamanla şekil bozukluğu gelişir. Elde kireçlenme geliştiren en yaygın eklemlerden biri başparmağın kök eklemi olan 1.Karpometakarpal (1.KMK- 1. CMC) eklemdir. Başparmağın kök eklemi, el bileği kemiklerinden olan trapezium ile başparmağın tarak kemiği (1. Metakarp) arasındaki eklemdir. Şekil olarak at eyerine benzer. Eyer şeklindeki eklem, başparmağın, yukarı, aşağı, avuç içi boyunca ve kıstırma yeteneği dahil olmak üzere geniş bir hareket yelpazesine sahip olmasını sağlar.
Başparmak Kök Eklemi Kireçlenmesi Kimlerde Olur?
Başparmağın kökündeki kireçlenme, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda daha sık görülür. Kesin nedeni bilinmemektedir, ancak genetik, kırık veya çıkık gibi önceki yaralanmalar ve yaygın eklem gevşekliği bu tip kireçlenme gelişimine yatkınlık oluşturabilir.
Başparmak Kök Eklem Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?
En yaygın yakınma başparmağın tabanındaki ağrıdır. Ağrı, kavanozları açmak, kapı kollarını veya anahtarları çevirmek ve yazı yazmak gibi sıkıştırmayı gerektiren faaliyetlerle daha da artabilir. Zamanla şiddetlenerek istirahatte ağrı ve geceleri uykudan uyandıran ağrıya da ilerleyebilir. Daha ciddi vakalarda, eklemde ilerleyici bozulma ve başparmağın doğrultusunun bozulması - şekil bozukluğu meydana gelir. Eklemdeki bu kayma, sınırlı hareket ve zayıflığa neden olarak başparmağın sıkıştırma fonksiyonu bozulur. Bu eklemin üzerindeki bir sonraki eklem (1. Metakarpofalangeal eklem) gevşeyerek kireçlenmeye bağlı azalmış olan başparmak hareketini telafi etmek için başparmağın daha geriye doğru bükülmesine neden olur (hiperekstansiyon).
Başparmak Kök Eklem Kireçlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Tanı, ayrıntılı hikaye ve fiziki muayene ile konur. Ekleme dışarıdan parmak ile basınç uygulayarak bastırıldığında ve bükülme gibi hareketler ile eklemde ağrı oluşur. Eklemde bir gıcırdama hissi de mevcut olabilir. Tanıyı doğrulamak için röntgenler kullanılır, ancak semptomların ağırlığı genellikle röntgen bulguları ile ilişkili değildir.
Başparmak Kök Eklem Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Az şiddetli başparmak kireçlenmesi genellikle ameliyat dışı tedaviye yanıt verir. Ağrı kesici ilaçlar, atelleme ve sınırlı sayıda ultrason altında uygulanan kortizol enjeksiyonları ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Başparmak Kök Eklem Kireçlenmesi Ameliyatını Kimler Olmalıdır?
İleri hastalığı olan veya ameliyat dışı tedavilerin uygulanıp yanıt alınamadığı hastalar için ameliyat planlanmalıdır.
Başparmak Kök Eklem Kireçlenmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Başparmak kök eklemi üzerinden girilerek ekleme ulaşılır. Kireçlenmiş olan Trapezium kemiği çıkarılır. Başparmak kök ekleminin kaymasını engellemek amacıyla eklem yan tarafındaki tendonlardan biri boşalan yere transfer edilir. Böylece eklemin ağrısı bir şekilde hareket etmesi, yazı yazma cisim kavrama gibi fonksiyonları görmesi sağlanır.
Başparmak Kök Eklem Kireçlenmesi Ameliyatından Sonraki Süreç Nasıldır?
Ameliyattan hemen sonra 1 hafta kullanmak üzere atel (yarım alçı) takılır. 1 hafta sonra ise hazır atele (kolay takılıp çıkarılabilen) geçilir. Amaç erken harekete başlamaktır. Ortalama 8 hafta sonra normale döner.
Comments