Olekranon bursiti yani dirsek şişmesi, dirseğin arkasında kemik çıkıntı üzerinde şişlik ile karakterize başlangıçta ağrılı ancak zaman geçtikçe ağrısız olan bir durumdur. Çoğu zaman nedenleri arasında masa başı işi yapanlarda olduğu gibi tekrarlayıcı küçük travmalar ile oluşan hasar sonucu, bursa dokusunda enflamasyon sonucu olur.
Dirsek Şişmesi - Olekranon Bursiti tedavisi çoğu zaman koruma, buz ve ağrı kesici ilaç tedavisi ile geçer.
İçindekeler:
Dirsek Şişmesi - Olekranon Bursiti Nedir?
Olekranon bursiti; dirsek ekleminin koruyucu bir yapısı olan olekranon bursasının enflamasyonu sonucu olur. Dirsek ekleminin arkasında başlangıçta ağrılı ve şişlik oluşumu ile karakterize bir durumdur. Olekranon bursası, dirsek ekleminin arkasındaki olekranon kemik çıkıntısı ile cilt arasında uzanan normal ince bir sıvı kesesidir.
Olekranon bursasının görevleri: cildin kemik üzerinde pürüzsüzce kaymasına yardımcı olmaktır ve eklemi darbelere karşı korumaktır. Normalde bu kesenin içinde çok az miktarda sıvı bulunur. Olekranon bursitinde ise dirseğin bu bölgesinde dışarıdan dahi görülebilecek derecede şişlik olur. O yüzden insanlar Olekranon Bursiti dirsek şişmesi belirtisiyle bilmektedir.
Olekranon Nedir?
Olekranon ön kol kemiklerinden birinin (ulna) dirseğin arkasındaki çıkıntısının ismidir. Dirsek büküldüğünde dirseğinizin arkasında hissettiğiniz sivri kemik çıkıntısıdır.
Bursa Nedir?
Bursa, vücudumuzda eklemlerimizin yakın çevresinde bulunan, eklemlerimizi koruma fonksiyonları olan içi sıvı dolu keseciklerdir. Bursalar travma anında şoku emerek eklemin zarar görmesini engeller, bir nevi arabalardaki hava yastıkları gibi düşünebilirsiniz.
Bursit Nedir?
Bursit ise bu dokuların bir nedenden ötürü şişip ağrı yapması ile belirtiler gösteren bir durumdur. Normalde bursa dokularının içindeki sıvı dışarıdan saptanamayacak kadar azdır. Bursit durumunda ise kesenin içindeki sıvı artarak ağrı oluşturur.
Dirsek Şişmesi Olekranon Bursiti Sebepleri, Neden Olur?
Özellikle Dirsek Şişmesi Olekranon Bursiti Nedenleri hakkında bilgileri sizler için listeledik. Sizin de bu tarz bir sorundan sonra bu sorunlar belirdiyse. İletişim kanallarımızdan bizlere ulaşmayı ihmal etmeyiniz.
Travma:
Tekrarlayan mikro travma: Olekranon bursitinin en sık sebebi travmadır. Tekrarlayan mikro travmalar sonucunda bursanın yapısı bozularak, bursit gelişir. Meslekleri gereği sürekli olarak dirseklerini sert bir yüzeye koyan kişiler bursa dokusunu tekrarlayıcı yaralamaya bağlı zaman içinde bursa dokusunun yapısını bozarak, bursa dokusu tahriş olup bursa kalınlaşarak şişer. Bu kronik tahriş sonucu olekranon bursiti gelişir. Bu duruma en iyi örnek taksi şoförlerinde olduğu gibi uzun süre araç kullanırken dirseklerini dayadıkları kol dayanaklarının sert olmasından dolayı oluşan olekranon bursitidir.
Enfeksiyon: Olekranon bursiti olduğunda bazen ciltten giren bakteri gibi mikroorganizmalar, olekranon kesesini iltiphaplandırır. Buna enfekte olekranon bursiti denir.
Romatizmal hastalıklar: romatoit artrit, gut gibisistemik romatizmal hastalığı olanlarda sık görülür.
Tedavi süreçleri ile ilgili bizimle irtibata geçmek isterseniz iletişim sayfamızdan istediğiniz bağlantı kanallarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Enfekte Olekranon Bursiti Ne Demektir?
Olekranon bursiti olduğunda bazen ciltten giren bakteri gibi mikroorganizmalar, olekranon kesesini iltihaplandırır. Buna enfekte olekranon bursiti denir. Böyle durumlarda olekranon bursasından örnek alıp, kültüre yollamak gerekir. Enfekte olekranon bursitinin tedavisi mutlaka ameliyattır.
Dirsekte Olekranon Bursitinin Belirtileri Nelerdir?
Şişlik: Olekranon bursitinin ilk belirtisi şişliktir. Çoğu zaman birden ortaya çıkar. Zamanla yavaş yavaş şişliğin büyümesi de görülebilir. Boyutu değişiklik gösterebilir, küçük bir şişlikten pinpon topu boyutuna kadar değişen boyutlarda şişlik oluşabilir. Çoğu hastalar dirsekteki şişliği kitle zannedip, endişe duyabilir.
Ağrı: Olekranon bursiti olan çoğu hastada ağrı olmaz. Ağrılı ise mutlaka infeksiyona bağlı bursit yönünden araştırmak gerekir.
Kızarıklık: Enfeksiyöz bursitte ğer ağrı ile birlikte ciltte kızarıklık olur.
Kol Dirseğinde Şişlik - Olekranon Bursitinin Teşhisi
Ayrıntılı hikaye ve fizik muayene ile olekranon bursitinin tanısı konulabilir. Travma sonrası oluşan bursitte kemikte kırık olup olmadığını anlamak için röntgen istenebilir. Röntgende ayrıca bursanın içinde kalsiyum depozitlerinin olup olmadığını anlaşılır.
Eğer enfeksiyöz olekranon bursitinden şüphelenilirse ultrason altında bursaya iğne ile girilip örnek alınıp, kültür ve antibiogram gibi (enfeksiyona neden olan bakterinin tespiti ve hangi antibiyotiğe duyarlı olduğu) laboratuvar testleri istenir.
Bu konuyla alakalı diz bursiti yazımızı inceleyebilirsiniz.
Dirsek Şişmesine Ne İyi Gelir?
Olekranon bursiti (dirsek bursiti) gibi durumlarda, şişme ve ağrı genellikle belirgin belirtilerdir. İşte bu durumda rahatlama sağlayabilecek dirseğe iyi gelecek yöntemler:
Dinlenme: Dirseği dinlendirmek, bursit nedeniyle oluşan ağrı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.
Buz Uygulama: Buz paketleri veya soğuk kompreslerin dirseğe uygulanması, iltihabı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
Dirsek Yüksek Tutma: Dirseği yüksek bir pozisyonda tutmak, ödemin azalmasına ve rahatlama sağlamasına yardımcı olabilir.
Olekranon Bursiti Tedavisi
Dirsek Şişmesi yani Olekranon Bursiti tedavisinde 3 yol bulunmaktadır.
Ameliyatsız Olekranon Bursiti Tedavisi
Olekranon Bursitinde Ultrason Altında Enjeksiyon Tedavisi
Olekranon Bursitinin Ameliyatı
Ameliyatsız Olekranon Bursiti Tedavisi
İlk yapılması gereken dirseğinizin olekranon bölgesini tahriş eden hareketlerden kaçınmanız ve burayı korumanız olacaktır. Korumayı dirseklik kullanımı ile yapabilirsiniz.
Buz uygulaması, olekranon bursitinde oldukça etkili tedavi yöntemidir.
Ağrı kesici ilaç doktorunuza danışarak alabilirsiniz.
Olekranon Bursitinde Ultrason Altında Enjeksiyon
Eğer şişlik devam ederse, 4-6 hafta hafta sonra şişlik ve rahatsızlık hissi yukarıda anlattığım önlemler ile geçmezse, ultrason altında olekranon bursasından iğne ile sıvı alınır ve bursanın içine kortizol injeksiyonu yapılır. Çoğu hastalarda kortizol enjeksiyonları ile bursit tekrar oluşmaz.
Olekranon Bursitinin Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Eğer kortizol uygulaması sonucu da olekranon bursiti tekrarlarsa ameliyat gündeme gelir.
Olekranon Bursitinin Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Olekranon bursitinin ameliyatı, olekranon bursasının çıkarılmasını amaçlar. Olekranon bursası cilt altında olduğu için ameliyatta ulaşımı kolaydır. Basit pansuman ve elastik bandaj ile ameliyat yarası örtülür. Olekranon bursası çıkarılma ameliyatı olan hastalar aynı gün taburcu edilirler. Eklemi atel ve alçı ile sabitlemeye gerek yoktur.
Olekranon Bursitinin Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Ameliyat kesisi 10-14 gün sonra iyileşir. Ameliyattan 3-4 gün sonra dirsek hareketlerinin tam kullanımına izin verilir. Ameliyattan 1 ay sonra tamamen normale döner. Fizyoterapiye ihtiyaç duyulmaz.
Bu konuyla alakalı Trokanterik Bursit yazımızı inceleyebilirsiniz.
Dirsekte Ödem Belirtileri
Dirsekte ödem belirtileri Olekranon Bursit habercisi olabilir. Bu durum genellikle ağrı, şişlik ve hassasiyet gibi semptomlarla ortaya çıkar. Ödem, vücudun bir bölgesinde sıvı birikmesi sonucu oluşan şişliktir. Dirsek ödemine işaret eden belirtiler şunlardır:
Şişlik: Dirsek bölgesinde belirgin bir şişlik meydana gelir. Bu şişlik, dirsek eklemine zarar veren bir durumdan kaynaklanır, örneğin bursit veya travma gibi.
Ağrı: Ödem genellikle dirsekte ağrıya neden olur. Ağrı, dirseği bükme veya uzatma gibi hareketlerle artmaktadır.
Sonuç
Olekranon bursiti; koruma, tekrarlayan hareketlerden kaçınma, buz uygulaması ile çoğunlukla kendiliğinden geçer. Olekranon bursitinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; enfekte olekranon bursitini ayırmaktır. Enfekte olekranon bursitinin tedavisi ameliyattır.
Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya dönüp daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Comments