Kapalı Menisküs Ameliyatı, yani Parsiyel Menisektomi nedir? Tedavi yöntemleri ve ameliyatı süreci hakkında tüm önemli bilgiler makalemizin içerisinde bulunuyor.
İçindekiler
Kapalı Menisküs Ameliyatı Nedir?
Diz ekleminde ağrı, şişlik ve takılma gibi bulgulara yol açan yırtılmış ve dikiş ile tamiri mümkün olmayan menisküs parçalarının artroskopik girişim ile alınması işlemidir. Dizin önünden iki adet küçük (1,5-2 cm) kesi ile yapılır.
Bir kesiden artroskopi kamerası, öteki kesiden ise işlemi yapacağımız cerrahi aleti dizin içine yerleştirerek gerçekleştirilir. Bu işlem gerçekleştirirken yırtığın semptomlarını giderecek kadar yeterli, ileri yıllarda oluşabilecek kıkırdak bozukluğuna yol açmayacak kadar az menisküs dokusu çıkarmaya önem verilir.
Menisküs Nedir?
Menisküs C harfi şeklinde kulak kepçesi kıvamında dizde şoku emen kalın kıkırdak benzeri yapıdır. Her dizde iç ve dış olmak üzere iki adet menisküs vardır.
Parsiyel Menisektomi Nedir?
Sadece yırtık olan menisküsün artroskopik girişim ile diz ekleminden uzaklaştırılmasıdır.
Benim Parsiyel Menisektomiye İhtiyacım Var Mı?
Her menisküs yırtığı MR görüntüleme yönteminde fark edilse dahi cerrahi gerektirmez. Kilitlenme, tıklama veya yırtık bölgesinde rahatsızlık hissi gibi dize bükme hareketi esnasında mekanik bulgular veriyorsa ideal tedavi yöntemi olabilir.
Özellikle 50 yaş üzerinde eğer yırtık kova sapı gibi veya flap tarzında büyük bir yırtık değilse parsiyel menisektomi işleminden hasta yeterince fayda görmeyebilir. Bunun sebebi çoğunlukla eşlik eden kıkırdak sorunları, diz çevresi kas zayıflığı ve fazla kilodur.
Menisküsün Bir Bölümünün Çıkarılmasının Uzun Dönem Etkisi Ne Olur?
Menisküs bir bölümünün çıkarılması erken diz kireçlenmesi riskini artırır. Ancak yırtık olan menisküs parçası eğer semptom veriyorsa daha büyük yırtığa dönüşme ihtimali yüksektir.
Ayrıca yırtık menisküs parçasının şok absorbe edici önemli bir fonksiyonu yoktur. Ancak yine de sadece semptom veren yırtıklarda parsiyel menisektomi endikasyonu vardır.
Parsiyel Menisektomi İşleminden Sonra Rehabilitasyon Süreci Nasıldır?
Genellikle 1 hafta tam yük verdirilmez, 1 haftanın sonuna doğru tam yük verilmesi planlanır. Yaklaşık 2-3 hafta sonra koşu, atlama gibi sporlara başlanabilir.
Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya genel bir göz atabilirsiniz.
Comments