top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Ön Çapraz Bağ Tamiri


İçindekiler

Ayak bileği bağları gibi vücudumuzdaki bazı bağlar yaralanma, kopma sonrası ameliyat gerekmeden kendiliğinden iyileşebilirken, ön çapraz bağ yaralanmaları böyle değildir. Ön çapraz bağın yerleşim yeri, diz eklemi için olan biyomekanik önemi ön çapraz bağ yaralanmalarında ameliyatı kaçınılmaz kılmaktadır.

Çoğu zaman kopan ön çapraz bağın tamiri imkansız olup, yapılacak ameliyat hala altın standart olan; hastanın vücudundan (otogreft) ya da doku bankasından alınan (allogreft) tendonlar ile yeniden ön çapraz bağ yapılması ameliyatıdır. Bu ameliyatta ön çapraz bağ rekonstrüksiyon ameliyatı diyoruz.

Ancak bazı seçilmiş vakalarda tamir imkanı olabilir. Tamir için bazı şartların olması gerekir. Bu şartlar

⦁ Hastanın yaşının genç olması ⦁ Ön çapraz bağ yırtığının taze olması ⦁ Ön çapraz bağ kılıfının bozulmamış olması (sinovial kılıf) ⦁ Ön çapraz bağın koptuğu yerin uyluk kemiğine yakın yerden kopmuş olmasıdır.


Ön Çapraz Bağ Tamiri Ameliyatı Nedir?


Kopmuş olan ön çapraz bağın hastanın kendi vücudundan ya da doku bankasından alınarak yapılan ön çapraz bağ rekonstrüksiyon ameliyatının tersine kopan tendonun kemiğe bağlama işlemi yani tamir yapılır.



Uzun yıllardır ön çapraz bağ ameliyatı başarılı ve güvenli bir ameliyat olmadığından ön çapraz bağ rekonstrüksiyon ameliyatı bu yaralanmada altın standart ameliyattır.

Ancak son zamanlarda modern artroskopik cerrahi tekniklerdeki gelişmeler ile gelişen dikiş teknikleri, dikiş materyalleri ve biyomalzemeler ile yapılan ön çapraz bağ tamir ameliyatı seçilmiş, uygun hastalarda başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. Özellikle en başarılı sonucu aldığımız hastalar bağ kopuğunun uyluk kemiğindeki (femoral yapışma yeri) yapışma yerine yakın kopması olan hastalardır.



Ön Çapraz Bağ Tamiri Ameliyatı Nasıl Yapılır?


Kapalı yani artroskopik teknikle kopmuş olan bağın ucuna dikişler geçirilir, daha sonra emilebilen vida ile bağdan geçirilen dikişler kemiğe çakılarak bağın koptuğu yere oturtulur. Daha sonra internal atelleme yöntemi ile yerine oturtulan bağın üzerinden çok sağlam bir ip (fiber tape) geçirilerek hem kaval kemiği tarafından hem de uyluk kemiği tarafından kemiklere tespit edilir. Bu işlemin amacı tamir edilen bağdaki gerilme stresini tam iyileşme sağlanana kadar azaltmaktır.


Ön Çapraz Bağ Tamiri Ameliyatı Sonrası


Ameliyattan sonra hastanın dizini düz tutmak için immbolizer adlı bir dizlik kullanılır. Bu dizlik ile ameliyattan sonraki ilk hafta dizin hareketine izin verilmez. 2. Haftadan itibaren dizin 30 derece kırılmasına izin verilir. Bundan sonraki her hafta 30 derece diz bükülme açısı artırılır. Ameliyat edilen bacağa yük verme durumu da aynı şekilde tedrici olarak artırılarak 6 hafta sonunda koltuk değneği kullanımı sonlandırılır.


Comments


Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page