top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Dizin Dış Yan (Lateral Kollateral) Bağ Yaralanmaları

dış yan bağ zedelenmesi


İçindekiler

Dış Yan Bağ, dizinizin dış tarafında bulunur. 4 önemli diz bağından birisidir. Futbol basketbol sporu yapanlarda dış yan bağ oldukça fazla yaralanır, bu durum ağrıya sebep olup ayrıca dizin kaymasına, güvensizlik hissi gibi semptomlara da neden olur.





Dış yan bağ yaralanması çoğu zaman dizdeki öteki yapıların yaralanması ile birlikte olur. (menisküs yırtığı ve veya çapraz bağ yırtığı)


Spor yaparken ya da günlük hayatta ev kazasında ya da merdivenden düşme gibi kazalarda daha olur.

Dış Yan Bağ Yaralanma Bulguları Nedir?


Ağrı, şişlik, dizin dış yan kısmında hassasiyet, morarma, yürürken dizininizin dönecekmiş-boşalacakmış (instabilite bulguları) gibi olması hissi.

Dış Yan Bağ Yaralanması Nasıl Teşhis edilir Edilir?


Fizik muayene esnasında çoğu zaman dış yan bağ yaralanması tespit edilir ancak ek yaralanma olup olmadığı (menisküs yırtığı, kıkırdak yaralanması, çapraz bağ yaralanması gibi) ve yaralanmanın derecelenmesi için MR görüntüleme yöntemine başvurulur.


Diz kapağı dönmesi ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almak için diz kapağı dönmesi yazısını inceleyebilirsiniz.

Dış Yan Bağ Yaralanması Nasıl Tedavi Edilir?


Tedaviye karar verirken fizik muayene bulguları, MR görüntüleri ve ek yaralanma olup olmadığı gibi kriterlere göre cerrahi dışı ve cerrahi tedaviye karar verilir.

  1. Derece yaralanma: Dış yan bağınız hafifçe yaralanmış tam yırtılmamıştır. Koltuk değneği ve dizlik kullanımı gerekebilir. Tam iyileşme süreci 3-4 haftayı bulabilir.

  2. Derece Yaralanma: Orta derece yaralanma olarak kabul edilir, dış yan bağda kısmi yırtık olup, cerrahi tedavi gerektirmez. Tedavisi koltuk değneği ve dizlik kullanımıdır.

  3. Derece Yaralanma: Dış yan bağ tamamen kopmuş ya da kemikten ayrılmıştır.

Cerrahi tedavi gerekebilir. Özellikle menisküs yırtığı, kıkırdak hasarı veya çapraz bağ yırtığı da varsa cerrahi tedavi gerekir.

Dış Yan Bağının Cerrahi Tedavisi


Ameliyat gerektiren çoğu dış yan bağ yaralanmaları özellikle yaralanma ilk 1 hafta 10 günken dikilebilir ya da kemikten ayrılmış özel dikişler ile ayrıldığı kemiğe tespit edilir. Hasta daha geç başvurmuş ise ya da ilk başta cerrahi gerekmeyip daha sonra instabilite bulgular geç takiplerde ortaya çıkmış ise rekonstrüksiyon ameliyatları gerekecektir.


Dış yan bağ rekonstrüksiyon cerrahisinde özellikle dizin iç kısmından alınan Hamstring tendonları kullanılır.


Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya genel bir göz atabilirsiniz.

Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page