top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

Bipartita Patella


İçindekiler

Bipartita Patella Nedir?


Bipartita patella, doğuştan gelen bir durum olup, diz kapağı veya patella olarak adlandırılan kemik, iki ayrı parça halinde gelişir ve tamamen kaynaşmaz. İnsanlarda diz kapağı genellikle tek bir kemik olarak bulunur. Ancak, bazı durumlarda, patella iki ya da daha fazla parçaya ayrılabilir. Bu duruma bipartita patella denir ve genellikle her iki dizde de ortaya çıkabilir.


Bipartita Patella Ağrı Yapar mı?


Bipartita patella, toplumda yaklaşık %1-2'sinde görülür. Erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Bipartita patella çoğu zaman hiçbir belirti göstermez ve tesadüfen ortaya çıkan radyolojik bulgularla tespit edilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda travma, sporcularda olduğu gibi aşırı kullanım veya aktivite artışı gibi faktörler nedeniyle ağrıya neden olabilir.


Ağrı Yapan Bipartita Patella Belirtileri Nelerdir?


Bipartita patella ağrısı, dizin ön tarafında diz kapağın üst ve dış kısmında olur. Hastalar ağrılarının en çok deep squat egzersizinde ortaya çıktığını ifade ederler. Ağrı yapan bipartita patella en sık buz pateni ve kayak sporu yapan elit atletlerde görülür. Ağrılı bipartita patellası olan hastaları sorguladığımızda, ağrılar başlamadan önce diz travması olduğunu doğrularlar. Bu travma direkt olarak diz kapağının sert bir zemine veya cisme çarpma gibidir. Travma sonucu iki parça arasında bulunan fibröz doku hasar görür ve tam iyileşemez ve kronik diz önü ağrısına sebep olur.


Bipartita Patella Tanısı Nasıl Konulur?


Bipartita patella tanısı, fiziki muayenede şüphelenildikten sonra röntgen ve MR görüntüleme ile konulur.


Ağrı Yapan Bipartita Patellanın Tedavisi Nasıldır?


Tedavi, ağrı ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişir. Ağrısız ve asemptomatik vakalarda tedaviye gerek yoktur. Ağrılı bipartita patella için, aşağıdaki tedaviler uygulanabilir:

  • İlaç: Ağrı kesici ve antiinflamatuar ilaçlar

  • Fizik Tedavi:Diz eklemini güçlendirmek ve stabilize etmek için yapılan egzersizler

  • Aktivite modifikasyonu: Ağrıya neden olan aktivitelerin kısıtlanması; özellikle derin squat, lunge gibi diz kapağına fazla yük bindiren hareketlerden kaçınmak gibi.


Ağrı Yapan Bipartita Patellanın Ameliyat ile Tedavisi var mıdır?


Bipartita patella ameliyatı, yukarıdaki ameliyat dışı tedavi yöntemlerine rağmen ağrı devam ederse gündeme gelir. Cerrahi işlem kapalı ameliyat yani diz artroskopisi ile yapılır. Diz artroskopisi ile kaynamamış küçük parça çıkarılır. İyi çıkarılmış bipartita patella ameliyatlarının sonucu mükemmeldir.


Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page