Baker kisti, dizinizin arkasında şişlik, dolgunluk ve sıkışma hissine neden olan içi sıvı dolu bir kisttir. Dizinizi tamamen esnettiğinizde veya uzattığınızda veya aktif olduğunuzda ağrı daha da kötüleşebilir.
Baker kisti, genellikle diz ekleminde oluşan kireçlenme, kıkırdak aşınması gibi sorunlardan sonra ortaya çıkar. Hem diz eklemi kireçlenmesi hem de kıkırdak aşınmasından sonra diz eklemi fazla sıvı üretmeye başlayıp, baker kisti oluşumuna sebep olur.
Baker kisti diz arkasındaki ağrıların en sık sebebidir. Çoğu zaman Baker kistine neden olan sorun tedavi edildiğinde, Baker kisti ortadan kalkar.
İçindekiler
Baker Kistinin Belirtileri
Diz ağrısı en sık belirtilerindendir. Ancak çoğu kişide Baker kisti olduğu halde ağrıya neden olmaz.
Dizinizin arkasında ve bazen baldırda şişlik.
Dizde sertlik ve dizi tam katlayamama.
Koşu, uzun yürüyüş, bisiklet binme gibi aktivitelerden sonra ya da uzun süre ayakta kalma sonrası ağrı şişlik artar.
Baker Kisti Nedenleri Nedir?
Her eklemde bulunan eklem sıvısı adı verilen yağlayıcı sıvı diz ekleminde de vardır. Bu sıvı diz ekleminin düzgün bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur ve dizinizin hareketli parçaları arasındaki sürtünmeyi azaltır.
Ancak bazen diz eklemi çok fazla eklem sıvısı üretir, bu da dizinizin arkasındaki bir alanda (popliteal bursa) sıvı birikmesine neden olarak Baker kistine neden olur.
Bunun en sık sebepleri:
Diz eklemi kireçlenmesi
Diz eklemi kıkırdak bozukluğu
Baker Kisti Patlar mı?
Nadiren Baker kisti patlar ve eklem sıvısı baldır bölgesine sızar. Bu durumda hastaları çok rahatsız eden şiddetli ve keskin dizin arkasında ağrı ve şişlik oluşur.
Baker kisti patlaması sonucu aşağıdaki diğer bulgularda gözlenir.
Baldırda şişlik
Bazen baldırınızda kızarıklık veya baldırınızdan ayak bileğinize doğru su akması hissi.
Damar Tıkanıklığı ile Baker Kistinin Bir İlgisi Var mı?
Bir ilgisi yoktur. Ancak Baker kisti patladığında diz arkasında ve baldırda oluşan şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklık; bacağınızda kan pıhtısı sonrası olan damar tıkanıklığının (Derin Ven Trombozu) bulgularına çok benzer.
Baldırınızda şişlik ve kızarıklık varsa, mutlaka damar tıkanıklığı yönünden araştırılmalıdır.
Baker Kisti Tanısı Nasıl Konulur?
Baker kisti genellikle fizik muayene ile teşhis edilebilir. Bununla birlikte, Baker kistinin bazı belirti ve semptomları kan pıhtısı, anevrizma veya tümör gibi daha ciddi durumların belirtilerini taklit ettiğinden, diz arkasındaki şişliğin aydınlatılması için ultrason, MR görüntüleme yöntemlerine başvurulur.
Baker Kistinin Tedavisi
Bazen Baker kisti kendi kendine kaybolur. Ancak kist büyükse ve ağrıya neden oluyorsa aşağıdakileri yolu izleyebilirsiniz.
Ultrason Altında Kortizol Enjeksiyonu
Ultrason eşliğinde iğne ile kistin içindeki sıvı boşaltılır. Bu işlemin ardından çoğunlukla kistin içine kortizol enjeksiyonu kistin tekrar oluşmasını engelleyebilir.
Baker kistinin asıl tedavisi ekelm sıvısının fazla üretilmesine olan sebebi bulup, bu sorunu tedavi etmektir.
Diz kireçlenmesi ile ilişkili Baker kistleri genellikle diz kireçlenmesi tedavi edilince (Total Diz Protezi ameliyatları gibi) kendiliğinden düzelir. Kiste ayrıca bir cerrahi müdahale nadiren gereklidir.
Comments