İçindekiler
Artrofibrozis Nedir?
Artrofibrozis genellikle travmaya bağlı yaralanma veya eklem ameliyatlarından sonra görülen eklem içi ve çevresinde iyileşme dokusunun (skar dokusu) aşırı oluşması ile karakterize bir durumdur. Yukarıdaki şekilde oklar ile gösterilen dokular fazla artış gösteren dokulardır. Bu dokuların fazlalığı eklemin normal hareketlerini engeller. En sık diz ekleminde ve ön çapraz bağ ameliyatı sonrasında görülürken, menisküs ameliyatları, diz kapağı ameliyatları, eklem içi ve çevresi kırık ameliyatları sonrası da görülebilir.
Diz ekleminin artrofibrozisi diz ekleminde ağrı, eklem sertliği ve hareket kısıtlılığına sebep olan bir durumdur. Bu duruma genellikle diz yaralanması sonucu ya da diz ameliyatı sonrası görmekteyiz.
Artrofibrozis başlangıçta hafif olabilirken müdahale edilmez ise ilerleyen zamanlarda ağırlaşıp ağrı şiddetli olabilir. Ayrıca zamanla da diz ekleminde hareket kaybı artıp yürüme bozukluğuna da yol açar.
Artrofibrozis Olduğunu Nasıl Anlaşılır?
Diz ameliyatınızdan sonra eğer istenilen zamanda diz ekleminin hareketleri istediğimiz açılarda değilse, ağrılar geçtikten sonra tekrar başlamışsa, gece ağrısı oluyorsa, diz eklemi şişmeye başlamışsa artrofibrozis durumundan şüphelenmek gerekir. Yapılan muayenede hem dizin düz yapma hem de bükme dereceleri etkilenebilir. Bazen sadece düz yapma derecesi (ekstansiyon) etkilenirken bazen de bükme derecesi (fleksiyon) etkilendiği görülebilir. Muayene sonucunda artrofibrozisden şüphelendiğimizde röntgen ve MR görüntüleme yöntemi ile bu durum değerlendirilir.
Artrofibrozis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Artrofibrozis tedavisi oldukça önemlidir. Tedavi mutlaka ister ameliyat olsun ister ameliyat dışı yöntemler olsun atrofibrozis konusunda deneyimli ortopedik cerrahın denetiminde ve gözetiminde yapılması gereken bir durumdur.
En önemli konu artrofibrozisi erken fark edip, müdahale etmektir. Diz ameliyatlarının yakından takibi diz ekleminde gelişebilecek artrofibrozis açısından önemlidir. Eğer erkenden fark edilirse diz eklem içine yapılan çeşitli enjeksiyonlar ile birlikte uygulanacak yoğun ve agresif fizyoterapi uygulamaları ile artrofibrozis durumu durdurulup, ortadan kaldırılabilir.
Artrofibrozis Ameliyat Gerektiren Bir Durum mudur?
Eğer ameliyat dışı yöntemler ile sonuç alınamazsa kapalı ameliyat (artroskopik cerrahi) ile artrofibrozis tedavisi başarılı bir şekilde yapılır.
Artrofibrozis Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Artroskopik yani kaplı olarak yapılır. Diz eklemine kamera ile girilerek eklem içinde artmış olan bağ dokuları tıraşlanarak çıkarılır. İşlemin sonunda eklem hareketleri kontrol edilerek işlem sonlandırılır.
Artrofibrozis Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?
Artrofibrozis ameliyatı sonrası kontrollü ve dikkatli bir şekilde fizyoterapinize devam etmelisiniz. Eğer bunu yapmazsanız ameliyattan fayda görmeyebilirsiniz. Ortopedist, fizyoterapist ve hastanın iletişimi, uyumu çok önemlidir. Yakından takip edilip, düzenli ve uzun rehabilitasyon sürecine uymalısınız.