top of page

Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 18:00

  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

İskiofemoral Sıkışma Sendromu


İçindekiler

İskiofemoral Sıkışma Sendromu Nedir?


İskiofemoral sıkışma uyluk kemiğinin trokanter majör adlı yapısı ile leğen kemiğinin tuber iskium adlı bölgesinde anormal temas sonucu gelişir. Ayrıca bu bölgede quadratus femoris adlı kas en çok etkilenerek, tahriş olur. İskiofemoral sıkışma sendromu olan hastaların MR görüntülemelerinde quadratus femoris adlı kasta ödem olması sık karşılaşılan bulgulardan biridir. İskiofemoral sıkışma sendromu olan hastalarda en sık görülen bulgu, kasığının iç tarafında veya kalça bölgesinin arka ve derininde hissettikleri ağrıdır. Hastalar bunu ‘popo ağrısı’ olarak tarif eder.


İskiofemoral Sıkışma Sendromu Belirtileri Nelerdir?


Ağrı: İskiofemoral sıkışma sendromu olan hastaların çoğunda kasığın iç tarafında ve kalçanın derininde ağrı hissederler. Hastaların çoğunda ağrıların başlamasından önce düşme, anormal hareket gibi yaralanma hikayesi bulunmaz. Çoğu zaman hastalar ağrının yerini tam tarif edemezler. Ağrılar bazen kalçadan başlayıp dizin arkasına doğru yayılır. Adım mesafesinin kısalması: Çoğu iskiofemoral sıkışma sendromu olan hastaların adım mesafesi kısalmıştır. Bunun sebebi ağrıdan kaynaklıdır. Hastalar uzun adım attıklarında ağrıları artar (kalça eklemi ekstansiyonunda sıkışma artar). Uyuşma: İskiofemoral sıkışma sendromu olan hastaların bir kısmında siyatik sinir de sıkışabilir. Bu hastalar ağrının yanında, kalçadan bacağa doğru yayılan uyuşma, karıncalanma, elektrik çarpması gibi sinir sıkışma bulgularını hisseder. Takılma: Bazı hastalarda atlama takılma ve ses duyulması gibi belirtiler olabilir.


İskiofemoral Sıkışma Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?


Hastanın detaylı hikayesi dinlenir, fizik muayeneden sonra iskiofemoral sıkışma sendromundan şüphelenilirse, MR görüntüleme yöntemi ile iskiofemoral sıkışma tanısı konulur. Ancak unutulmamalıdır ki iskifemoral sıkışma sendromunun tanısını koyan özel bir yöntem yoktur.


İskiofemoral Sıkışma Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?


İskiofemoral sıkışma sendromlu hastaların büyük kısmı ameliyata gerek duymadan değişik tedavi yöntemlerine iyi yanıt verirler. Bu yöntemler:

  • Fizyoterapi

  • Ultrason altında enjeksiyonlardır.


İskiofemoral Sıkışma Sendromunun Ameliyat ile Tedavisi Nasıldır?


3 aydan fazla ameliyat dışı yöntemler ile tedaviye cevap alınamayan iskiofemoral sıkışma sendromu olan hastaların tedavisi ameliyat ile olur. Kapalı ameliyat (kalça artroskopisi) ile trokanter minör adlı kemik çıkıntısı çıkarılır. Öncelikle trokanter minöre bağlanan iliopsoas tendonu kemikten ayrılır, trokanter minör tıraşlanır, daha sonra ucunda ip olan vidalarla iliopsoas tendonu tekrar kemiğe bağlanır. Makalemizin sonuna geldik okuduğunuz için teşekkürler. İsterseniz utkuerdemozer.com bağlantısından ana sayfaya genel bir göz atabilirsiniz.

Op. Dr. Utku Erden Özer iletişim

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page